OPEC+ gooit oliekraan volgens analisten niet extra open

De grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland gaan de oliekraan bij hun aankomende maandelijkse vergadering waarschijnlijk niet extra sterk open gooien om de flink oplopende olieprijzen in toom te houden. Dat zeggen analisten in aanloop naar de bijeenkomst van de OPEC+ op woensdag.

Door de Russische invasie van Oekraïne is de prijs voor een vat Brentolie inmiddels opgelopen tot meer dan 100 dollar per vat. Ook de prijzen aan de pomp in Nederland zijn flink gestegen en de hoge energieprijzen jagen de inflatie wereldwijd fors op.

Lange vergaderingen

Maar de landen van de OPEC+ weigeren eigenlijk al maanden om met een grote productieverhoging te komen, ondanks dat de vraag naar olie door het aantrekken van de wereldeconomie wel flink is toegenomen. Het opvoeren van de productie gebeurt heel voorzichtig en over elke beperkte productieverhoging wordt uitgebreid vergaderd.

Alleen Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, en misschien Koeweit, zouden op korte termijn de productie extra kunnen verhogen, stelt Tamas Varga van PVM Energy. Maar of ze dat zouden willen is een tweede. Kenner Craig Erlam van Oanda denkt dat de olieproducenten de hoge prijzen in de markt wel best vinden en daarvan denken te kunnen profiteren.

Invoer olie uit Rusland

De invoer van olie en gas uit Rusland blijft overigens voorlopig wel mogelijk. Dat maakte minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) duidelijk in een debat. Een deel van de Tweede Kamer wil de invoer drastisch verminderen. Ook vinden deze partijen dat het niet meer mogelijk moet zijn voor de regering van Rusland om haar olie– en gasleveranties af te rekenen via het internationale betalingssysteem SWIFT.

Nederland is voorstander van meer sancties binnen SWIFT, maar er moet volgens Hoekstra ook rekening worden gehouden met andere Europese landen waarvan sommige in grote mate afhankelijk zijn van Russisch gas. De minister vindt het heel belangrijk dat de Europese lidstaten en de Verenigde Staten en Canada één front blijven vormen tegen Rusland. Jesse Klaver wil een internationale boycot van Russisch gas en olie. Hij pleit voor verlaging van de importen.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.