Olieprijs schiet hard omhoog door Russische invasie [Update]

De olieprijzen zijn donderdag verder gestegen na de Russische invasie in Oekraïne. De vrees dat door het conflict de Russische olieleveringen geraakt worden door sancties, stuwde de prijs voor Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, met dik 5 procent naar 103 dollar per vat.

Het is voor het eerst sinds 2004 dat voor Brentolie meer dan 100 dollar per vat moet worden betaald. Een vat Amerikaanse olie werd ook 5 procent duurder en staat op 96,86 dollar. Ook de gasprijs ging hard omhoog, aangezien Rusland een belangrijke leverancier is van gas. Het land behoort daarnaast tot de grootste olieleveranciers ter wereld.

Voorraad in Europa

Shell laat in een reactie op de ontwikkelingen weten “alles te doen wat het kan” om Europa van gas en olie te blijven voorzien als de toevoer door de aanval van Rusland op Oekraïne verstoord wordt. Het olie– en gasconcern volgt de situatie in en om Rusland op de voet, meldt het bedrijf. Over de gevolgen van mogelijke sancties weigert het bedrijf te speculeren.

“Als er verstoringen zijn, mogelijk door sancties of iets anders, zullen we uiteraard alles doen wat we kunnen om de voorraden in Europa op peil te houden”, verklaart het bedrijf. Dat zou kunnen door Europese faciliteiten optimaal te benutten, maar ook transporten van vloeibaar gemaakt aardgas zouden naar Europa kunnen worden omgeleid.

Niet hamsteren

Consumenten hoeven zich overigens geen zorgen te maken om de aanvoer van benzine vanwege de inval van Rusland in Oekraïne en hoeven dus geen hamstergedrag te vertonen, aldus Ewout Klok van de BETA. Wel wijst Klok op een eventuele prijsstijging van benzine, maar die gaat niet direct met tientallen centen, verwacht hij.

Volgens Klok is het gedrag van de consument “altijd moeilijk te doorgronden”, maar hoeven mensen zich geen zorgen te maken om de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan aan de pomp. “Ongeveer 40 procent van de olie in Nederland komt uit Noorwegen en de voorraden zijn hoog. We hebben een soort ijzeren voorraad voor noodsituaties, zodat ook het leger bevoorraad kan worden. Die is goed voor ongeveer een maand of drie”, legt hij uit.

Qua olie-invoer komt Rusland dan wel op plek twee, maar volgens Klok is er nog geen reden tot hamsteren, “omdat we uit meerdere landen olie halen”. Hij kan zich wel de angst van consumenten voorstellen voor sterk oplopende benzineprijzen. “We hebben voorraad genoeg, maar de prijzen zullen wel oplopen”, verwacht hij. “Dat is wel afhankelijk van de wereldmarkt en diverse factoren, zoals wat de OPEC doet.” Oliekartel OPEC, waarin de meeste grote olieproducerende landen zitten, bepaalt de olieproductie samen met bondgenoten als Rusland.

‘Stop met belasting’

Omdat er in Nederland ook nog erg veel belasting wordt geheven over brandstof lopen de prijzen steeds verder uit de pas met die in onze buurlanden, waarschuwt de BETA bovendien. Daardoor wordt het voor automobilisten nu nog voordeliger om over de grens te tanken, zo redeneren de pomphouders. Nederlandse ondernemers die een tankstation hebben in de buurt van de grens lopen daardoor veel omzet mis, klagen ze.

“De benzineprijs is opgebouwd uit de kale brandstofprijs, opgehoogd met accijnzen en daarbovenop wordt ook nog eens 21 procent btw geheven”, legt Klok uit. “Dit systeem zorgt ervoor dat als de kale brandstofprijs stijgt, de belastingcomponent steeds groter wordt.” BETA roept de overheid daarom op direct een einde te maken aan het systeem van gestapelde belastingen op brandstof. De organisatie heeft in het verleden vaker op deze problematiek gewezen. Maar door de oorlog in Oekraïne zouden de verschillen aan de pomp met Duitsland en België alleen maar groter en groter worden.

Prijs aan de pomp

De adviesprijs voor benzine stond donderdagochtend op een nieuwe recordstand van 2,195 euro per liter, blijkt uit gegevens van consumentencollectief UnitedConsumers, dat dagelijks de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen in de gaten houdt. Inmiddels staat de prijs op 2,213 euro. De olieprijs ging eerder deze week al stevig omhoog door de spanningen rond Oekraïne. Diesel kost inmiddels 1,89 euro per liter. Directeur Paul van Selms gaf al aan dat hij verwacht dat de brandstof per dag wel een cent duurder kan worden.

De adviesprijs hoeft overigens vrijwel alleen maar langs de snelweg te worden betaald. Langs kleinere wegen geven tankstations de nodige kortingen. Bij diverse goedkope pompen is het daardoor nog mogelijk om voor minder dan 2 euro per liter te tanken.

(Bron: ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.