Aantal LNG-stations in Europa doorbreekt grens van vijfhonderd

Rolande LNG-tankstation in Duisburg

Het aantal LNG-tankstations in Europa heeft deze maand de mijlpaal van vijfhonderd gepasseerd. De tankmogelijkheden voor Liquified Natural Gas zijn binnen twee jaar bovendien verdubbeld. 

Dat blijkt uit data van de Natural & bio Gas Vehicle Association (NVGA Europa) en de European Free Trade Association (EFTA). De meeste van de inmiddels 515 stations zijn te vinden in Italië (114), gevolgd door Duitsland (111), Spanje (78) en Frankrijk (59). Nederland telt volgens de data 28 stations. Dat is een aandeel van ruim vijf procent van het totaal. In België zijn 21 locaties met LNG te vinden.

Snelle groei Duitsland

“We zijn trots dat we deze belangrijke mijlpaal van vijfhonderd LNG-stations in Europa behaald hebben”, zegt Jens Andersen. Volgens de secretaris-generaal van NGVA Europe is dat het bewijs dat LNG breed geaccepteerd, maar ook steeds breder beschikbaar is. “Een exponentieel groeiend aantal klanten kiest voor LNG als een toekomstbestendige transportbrandstof.”

(De tekst gaat verder onder de grafiek)

Grafiek LNG-stations Europa
De toename van het aantal LNG-stations in Europa. Bron: NGVA Europe

Vooral in Duitsland heeft de brandstof het afgelopen jaar snel aan populariteit gewonnen. Tussen februari 2021 en nu is aantal locaties gegroeid van 45 naar 111, een toename van ongeveer 140 procent. In dezelfde periode zag Italië het aantal LNG-stations toenemen van 83 naar 112, zo’n 37 procent meer. Spanje telde een jaar geleden nog 64 stations en Frankrijk 48.

CO2-besparing

Ten opzichte van reguliere diesel zou LNG tot 20 procent CO2-besparing opleveren. Door LNG te maken uit biogas van gecertificeerde afvalstromen, zoals organisch huishoudelijk afval, mest, slib of landbouwafval, ontstaat bio-LNG. Hiermee bespaart zwaar wegtransport volgens Rolande (foto), een van de grootste tankstationexploitanten op het gebied van LNG, zelfs tot 99,8 procent aan CO2-uitstoot ten opzichte van diesel. Volgens Andersen is het belangrijk dat de infrastructuur in Europa verder wordt uitgerold en ontwikkeld, zodat ook bio-LNG aan terrein wint.

LNG wordt voornamelijk toegepast in het zwaardere transport en in de maritieme sector. Volgens de Europese vereniging, die het gebruik van natuurlijk en hernieuwbaar gas als transportmiddel promoot, gaat de toename van het aantal tankstations gepaard met een evengrote stijging in het aantal registraties van voertuigen dat op de brandstof rijdt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.