laadpaal AM

Nederland derde op verkoopranglijst elektrische auto’s

laadpaal AM

In Nederland zijn, na Noorwegen en IJsland, het afgelopen jaar de meeste elektrische auto’s verkocht. In Noorwegen bedroeg het aandeel elektrisch maar liefst 64,5 procent van de nieuwverkopen, in IJsland 27,9 procent. Ons land staat op de derde plaats met 19,9 procent. Ofwel: één op de vijf nieuw verkochte personenauto’s was batterij-elektrisch.

Zweden staat met 19,1 procent bijna even hoog als ons land, maar daarna volgt een flink gat naar de volgende groep. Die omvat Oostenrijk, Duitsland, Denemarken en Zwitserland met allen iets meer dan 13 procent. Groot-Brittannië, dat zelf beweert het belangrijkste EV-land te zijn, komt op een negende plek met 11,6 procent, terwijl het kleine Luxemburg de top tien completeert met 10,5 procent.

Hybride

Als ook hybride modellen worden meegeteld, neemt Noorwegen een nog sterkere positie in met in totaal 86,2 procent. In dat land, dat elektrisch rijden op vele manieren stimuleert, heeft dus nog maar net één op de tien nieuwe auto’s een benzine- of dieselmotor. Bij die PHEV’s komt ons land met 9,6 procent overigens niet verder dan een tiende plaats.

Ondanks de neergang van diesel zijn er toch aardig wat landen waar die brandstof ook voor personenauto’s nog altijd een belangrijke rol speelt. In Ierland is één op de drie nieuwe auto’s een diesel. In landen als Kroatië, Luxemburg, Slovenië en Oostenrijk één op de vier. Ook België, een land met relatief veel auto’s van de zaak, scoort diesel relatief hoog met 23,7 procent.

Te weinig laders

Over een goede vijftien jaar zullen er naar verwachting 130 miljoen elektrische voertuigen op de Europese wegen rijden, vergeleken met 3,3 miljoen momenteel. Om dat alles soepel te laten rijden, zijn 65 miljoen oplaadpunten nodig. Het merendeel daarvan komt bij woningen of bedrijven, maar zo’n 10 miljoen laadpunten moeten openbaar toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld mensen die in een flat wonen of anderszins geen eigen laadpunt kunnen installeren, staat in een studie van Ernst & Young en de koepel van elektriciteitsbedrijven Eurelectric.

Die club verzekert dat het elektriciteitsnet ‘stabiel zal blijven ondanks de buitengewone groei van de EV-markt en hoge elektrificatie-ambities’. Voorzitter Jean-Bernard Lévy: “Elektrificatie is nu een onomkeerbare megatrend in het wegtransport. De uitdaging die voor ons ligt is het versnellen van het uitrollen van de infrastructuur op een goede manier om aan de groeiende laadbehoefte te voldoen en tegelijk het optimale gebruik van het elektriciteitsnet te verzekeren.’’

Die uitrol wordt volgens het rapport belemmerd door tot 36 maanden oplopende vertragingen bij de vergunningprocedure en aanleg van verbindingen, financiële beperkingen alsmede beschikbaarheid van en toegang tot gebouwen in strategische laadlocaties.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Ruud Peys

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.