Olietank
achtergrond

Kans op problemen bij tankstations door cyberaanvallen op olieterminals ‘bijzonder klein’

Foto: Pixabay – vrij te gebruiken

De cyberaanvallen waar meerdere olieterminals in binnen- en buitenland mee te maken kregen, lijken geen problemen te veroorzaken voor de tankstations in ons land. “De geplande hoeveelheid brandstof wordt gewoon afgeleverd”, zegt Erik de Vries van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE). 

In Nederland zou het gaan om een aanval op Evos, dat terminals heeft in Amsterdam, Rotterdam en Terneuzen. Volgens het bedrijf zelf is er sprake van een ‘IT-verstoring’. Wel zorgt die verstoring voor vertragingen, maar meer informatie geeft het bedrijf niet, aldus ANP.

Problemen bij 233 tankstations

In Duitsland is er sprake van gijzelsoftware bij het bedrijf Oiltanking. Als gevolg van de cyberaanval hebben 233 tankstations in Noord-Duitsland te maken met ongemakken. Zo kan een deel van die benzinepompen de prijzen niet aanpassen en kaartbetalingen aannemen en zijn er problemen met de brandstoflevering. Vanwege de aanval kunnen de schepen niet laden of lossen, waardoor tijdelijk geen tankstations bevoorraad kunnen worden.

De kans dat dit probleem ook in Nederland ontstaat, is volgens De Vries erg klein. Omdat ons land een fijnmazig netwerk van grote en kleinere regionale opslagfaciliteiten kent, zullen andere locaties de bevoorrading makkelijk kunnen overnemen. Volgens de directeur van de NOVE zijn de terminals bovendien veelal niet verbonden met elkaar wat IT betreft.

Verschillende IT-systemen

Als er één terminal uit ligt, zullen tankstations dan ook vanuit een andere terminal beleverd worden, stelt hij. “De kans dat alle terminals, met allemaal verschillende eigenaren en IT-systemen tegelijk stilgelegd worden door een hack, is bijzonder klein. Hooguit zijn vrachtwagens wat langer onderweg als ze naar een andere terminal moeten rijden, maar dat is een kwestie van planning. Er is dus geen sprake van een tekort. De andere terminals zullen tijdelijk wat meer doorstroom hebben. Misschien moeten tankstationhouders iets langer wachten op een levering, maar veel tankstations worden beleverd via een vast leverschema.”

Tot op heden zijn bij de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) nog geen meldingen binnengekomen over getroffen terminals die een rol hebben in de bevoorrading van de Nederlandse tankstations. Hoewel de brancheorganisatie zich kan voorstellen dat er bij een enkel grensstation vertraging ontstaat omdat dat nu bijvoorbeeld vanuit Nederland bevoorraad moet worden in plaats vanuit België, is daar vooralsnog geen sprake van.

Kans blijft bestaan

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) meldt dat het er niet naar uitziet dat het om een gecoördineerde aanval gaat. De aanvallen zijn waarschijnlijk gepleegd vanuit een crimineel motief. Het NCSC zegt de ontwikkelingen ‘nauwlettend in de gaten te houden en indien nodig verdere actie te ondernemen’.

Hoewel problemen voor de Nederlandse tankstationbranche uit lijken te blijven, betekent dat volgens De Vries niet dat de gevaren geweken zijn. De kans op cyberaanvallen blijft bestaan, zegt hij.  “Wat voor alle bedrijven geldt, geldt ook voor opslagbedrijven: niemand ontkomt aan pogingen tot hacks die verschillende motieven kunnen hebben (gijzelsoftware, hacks voor de lol, terreur, vreemde mogendheden die processen willen verstoren).”

Vooral vanwege de essentiële rol die opslagbedrijven vervullen in de samenleving, moet de cybersecurity volgens de directeur van de NOVE tot de hoogste prioriteit behoren om voorbereid te zijn op dergelijke aanvallen in de toekomst. “Vanuit Brussel wordt landen gemaand om bedrijven in essentiële sectoren aan te sporen en te monitoren tot een hoog niveau van beveiliging. De branche is hierover ook in overleg met de overheid.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.