Duitser betrapt na tanken 1600 liter diesel in buitenland

Een Duitser die kennelijk hoopte goedkoper uit te zijn door 1600 liter diesel te tanken in buurland Polen, heeft daarvoor alsnog de rekening gepresenteerd gekregen. Het viel de autoriteiten in het Duitse Zittau op dat de 59-jarige bestuurder rondreed met grote vaten vol brandstof in zijn truck.

Duitsers mogen in principe gewoon tanken in het naastgelegen EU-land, maar niet onbeperkt. Ze mogen hun tank volgens Duitse media volgooien en daarnaast nog eens 20 liter importeren in reservecontainers. De vijftiger ging daar wat verder in. Hij had acht containers gevuld met 200 liter diesel.

Gevaarlijke stoffen

De politie betrapte de man toen hij na zijn tanksessie terugkeerde naar Duitsland. Agenten schakelden ook de douane in. De chauffeur kreeg daarna een flinke rekening gepresenteerd. Hij is de belastingdienst 750 euro verschuldigd. Daarnaast legde de politie hem een boete van 1500 euro op voor de risicovolle wijze waarop hij gevaarlijke stoffen vervoerde.

De illegale poging om brandstof in te voeren komt op een moment waarop Duitsers aan de pomp worden geconfronteerd met hoge rekeningen. Automobilistenorganisatie ADAC meldde woensdag dat de brandstofprijzen nog nooit zo hoog zijn geweest.

Records in België

De landelijke prijs van een liter Euro 95 ligt volgens ADAC in Duitsland nu gemiddeld op 1,712 euro. Daarmee werd het oude record van 1,709 euro uit september 2012 overtroffen. De prijs van een liter diesel is nu gemiddeld 1,640 euro. Net als in Nederland bestaan de Duitse brandstofprijzen voor een groot deel uit accijns en btw.

In België worden eveneens records aangetikt. In België is Euro 98 duurder dan ooit. De maximumprijs voor een liter stijgt naar 1,874 euro. De veel gangbaardere E10-benzine is met een maximumprijs van 1,77 euro nog net iets goedkoper dan het record van 1,797 euro per liter uit november. Diesel ging in België vorige week al naar een nieuw record en kost sindsdien meer dan 1,80 euro per liter.

Prijs Nederland

Ook in Nederland zijn de brandstofprijzen naar nooit eerder geziene hoogten geklommen. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers zijn de Nederlandse adviesprijzen aan de pomp voor een liter Euro 95 nu 2,150 euro en voor een liter diesel 1,840 euro. UnitedConsumers houdt de adviesprijzen bij van vijf grote oliemaatschappijen die in Nederland benzine en diesel verkopen.

De olieprijzen liggen momenteel op de hoogste niveaus in zeven jaar, door de sterke vraag en een beperkt aanbod. Ook de spanningen rond Oekraïne jagen de olieprijzen omhoog, door zorgen dat de Russische export van olie geraakt kan worden door een escalatie, bijvoorbeeld in het geval van harde sancties.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.