Benzineprijs dit weekend naar record door spanningen Oekraïne

De prijs voor een liter benzine steeg zaterdag naar een nieuwe recordhoogte. De spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne drijven de toch al hoge olieprijzen verder op.

De markten houden er rekening mee dat de Russische export van olie en gas wordt geraakt door een escalatie van het conflict, bijvoorbeeld in het geval van economische sancties.

De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter Euro 95 steeg dit weekend naar 2,147 euro, meldt consumentencollectief UnitedConsumers. Daarmee gaat het record van afgelopen november uit de boeken. De adviesprijs voor een liter diesel was met 1,842 euro vrijdag al historisch hoog. UnitedConsumers houdt de adviesprijzen bij van vijf grote oliemaatschappijen die in Nederland benzine verkopen.

Economisch herstel

Paul van Selms van UnitedConsumers wijst naast de geopolitieke spanningen ook op andere oorzaken van de gestegen brandstofprijzen. Zo is de dollar ten opzichte van de euro duurder geworden en olie wordt vrijwel altijd in dollars afgerekend. Daarnaast zitten olieprijzen al tijden in de lift door het vlotte economische herstel van de economie, waardoor bijvoorbeeld de industrie meer van de grondstof nodig heeft. Het kartel van olieproducerende landen OPEC verhoogt de eigen productie vooralsnog geleidelijk, maar overlegt volgende week weer over een quotum voor maart.

De olieprijzen zijn maandagochtend ook verder gestegen en hebben inmiddels het hoogste punt bereikt sinds 2014. Een vat Amerikaanse olie kostte maandagochtend rond 07.30 uur 1,2 procent meer en stond op 87,83 dollar. Brentolie klom ook 1,2 procent in prijs tot 91,14 dollar per vat.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.