Zitgedeelte van horeca in de tankshop mag weer voor iedereen open

De coronamaatregelen worden vanaf woensdag 26 januari verder versoepeld. Dat maakte minister-president Mark Rutte dinsdagavond bekend tijdens een nieuwe persconferentie. Ook het zitgedeelte van de horeca in de tankshops wordt weer voor iedereen toegankelijk, maar wel tot maximaal 22.00 uur en na het tonen van een coronatoegangsbewijs. 

Voor de horeca in tankstations aan het hoofdwegennet geldt volgens de Rijksoverheid dat iedereen er tot 22.00 uur gebruik van kan maken. Beroepschauffeurs zijn ook daarna nog welkom. Eerder mocht alleen deze groep plaatsnemen om hun maaltijd te nuttigen. Afhaal blijft voor iedereen mogelijk, ook na 22.00 uur.

Hoewel er voor deze tankstations langs de snelwegen wel een plicht geldt voor het tonen van een coronatoegangsbewijs (CTB), zijn de beroepschauffeurs hiervan uitgezonderd. Zij hoeven geen CTB te laten zien bij binnenkomst. Als zij bijvoorbeeld hun bestuurderskaart tonen, kunnen zij gebruik maken van de faciliteiten. Een mondkapje, een vaste zitplaats en de anderhalve meter afstand houden blijven wel verplicht.

Buiten hoofdwegennet

Voor de horeca in de tankshops die niét aan het hoofdwegennet liggen, gelden de algemene regels voor de horeca. Dat betekent dat deze plekken open mogen zijn tussen 05.00 en 22.00 uur en iedere klant moet het CTB laten zien als zij ervoor kiezen om hun consumptie in de shop te nuttigen. Dit geldt hier dus ook voor de beroepschauffeurs. Afhaal blijft na 22.00 uur wel mogelijk. Verder mogen alle tankstations, net als de afgelopen maanden, hun reguliere openingstijden hanteren.

De BETA ziet in de praktijk vooral problemen in de handhaving van het CTB. “Onze branche heeft eerder met deze situatie te maken gehad. Het ministerie gaf destijds aan begrip te hebben voor de praktische problemen die dit geeft. Zij riepen op er zo verantwoordelijk mogelijk mee om te gaan. Wij zullen dit opnieuw aankaarten.”

De nieuwe regels gaan vanaf 26 januari in en gelden tot 9 maart 05.00 uur. Op dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.