Olieprijs stijgt naar hoogste niveau sinds 2014

De prijs van een vat Brentolie is woensdag gestegen tot het hoogste niveau sinds oktober 2014. De prijs wordt aangejaagd door de sterke vraag naar olie en de afgenomen zorgen over de impact van de omikronvariant op de economie.

Ook de vermoedelijke drone-aanval door Jemenitische Houthi-rebellen op het olierijke Abu Dhabi stuwt de prijs vanwege zorgen over verstoringen van de olieleveringen uit het Midden-Oosten. De prijs van een vat Brentolie (van 159 liter) steeg in Singapore naar een piek van 88,35 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie klom naar 86,52 dollar, het hoogste niveau in meer dan twee maanden. Sinds begin dit jaar zijn de olieprijzen al ongeveer 10 procent gestegen, vooral door optimisme bij handelaren dat de omikronvariant van het coronavirus het economisch herstel van de crisis niet ernstig zal dwarsbomen.

Robuuste vraag

De OPEC verwacht dat de wereldwijde oliemarkt dit jaar sterk zal blijven door de robuuste vraag, zelfs als de grote centrale banken het stimuleringsbeleid gaan afbouwen. De OPEC herhaalde in het maandrapport eveneens de voorspelling dat ‘de impact van de omikronvariant naar verwachting mild en van korte duur zal zijn’. De OPEC hield de prognoses voor de wereldwijde vraag naar en het aanbod van olie dit jaar grotendeels ongewijzigd ten opzichte van het rapport van vorige maand.

Dat de krapte op de wereldwijde oliemarkten groter is dan gedacht omdat de snelle opmars van de omikronvariant verrassend weinig impact heeft gehad op de vraag naar olie, meldt ook het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. “Covid-19 zorgt opnieuw voor recordbesmettingen. Maar deze keer lijkt de besmettingsgolf een meer gedempte impact op de vraag naar olie te hebben”, aldus het IEA.

De sterke stijging van de olieprijzen vormt een uitdaging voor overheden en centrale banken die het economisch herstel op gang trachten te houden, terwijl ze tegelijkertijd worden geconfronteerd met een hard oplopende inflatie en daardoor een afnemende koopkracht van consumenten. Ook aan de pompen zijn de hoge olieprijzen terug te zien.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.