Rechter uitspraak

Tamoil Purmerend mag van rechter LPG blijven verkopen

Foto: Pixabay – onbeperkt gebruik

Het tankstation aan het John F. Kennedyplein in Purmerend mag LPG blijven verkopen. De Tamoil-locatie zou daar alleen een vergunning voor krijgen als de bevoorrading zou gebeuren door tankwagens met hittewerende bekleding, maar die eis is volgens de Raad van State in strijd met de Europese wetgeving. 

Met de uitspraak komt na zes jaar een einde aan een juridisch gevecht. De zaak werd aangespannen door een omwonende, die zich niet kon vinden in de veiligheidsvoorschriften. Ze was van mening dat het vervoer van de brandstof niet op een veilige manier zou kunnen plaatsvinden. Bij een ander tankstation in Purmerend dat ook LPG verkoopt, werd bovendien bij het uitgeven van de vergunning gesteld dat bij het bevoorraden met LPG wél alleen tankwagens gebruikt mogen worden met hittewerende bekleding.

Europese recht

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State wilde daarom van het Europese Hof weten of dit veiligheidsvoorschrift voor de bevoorrading van LPG-tankstations in strijd was met het Europese recht. Ja, bleek hierop het antwoord. In Nederland mogen geen strengere eisen gesteld worden aan LPG-tankwagens dan in Europees verband is afgesproken. Het Europese Hof van Justitie stelt dat het voorschrift van de gemeente dan ook in strijd is met het Europees recht.

Vervolgens ontstond de vraag of de verkoop van LPG aan het John F. Kennedyplein zonder dat veiligheidsvoorschrift nog wel aanvaardbaar was. De woningen in de omgeving van het tankstations liggen volgens een onderzoek van de gemeente echter buiten het risicogebied, waardoor de verkoop van de brandstof volgens de Afdeling bestuursrechtspraak ‘planologisch aanvaardbaar’ is.

Het tankstation bestaat sinds 1972 en verkoopt sinds 1977 ook LPG.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.