Tankende vrouw
Interview

‘Ook de zakelijke consument is druk met de brandstofprijzen’

Foto: MultiTankcard

Hoe belangrijk zijn data voor de tankstation­branche? Wat was het effect van de hoge brandstofprijzen op de verschillende benzinepompen in ons land? En hoe staat het ervoor met mobiel betalen? We leggen Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard, vijf thema’s voor die in 2021 (wederom) belangrijk waren.

Thema 1: Het gebruik van data in de sector en de veiligheid daarvan

“Data als basis van de dienstverlening is onontbeerlijk. Het geeft ons de mogelijkheid onze klant te kennen, met hem te kunnen communiceren en betalingen te vragen. Daarnaast biedt data ook een koppeling met loyaliteit en loyaliteitsactiviteiten. Als je weet in hoeverre een klant betrokken is bij jouw dienstverlening, kun je daar namelijk op acteren. Dat is cruciaal om mensen aan je te binden. Informatie over hoe vaak iemand bij jouw tankstation komt, kan je bijvoorbeeld koppelen aan het aanbieden van gratis koffie, om iemand toch de shop in te krijgen. Loyaliteit wordt ook belangrijker omdat de consument gefragmenteerder tankt. Met inzichten kun je sturen op gedrag en daar is data voor nodig.”

“Of alle data veilig is? Gegevensopslag en -uitwisseling raakt het hart van onze bedrijfsvoering, dus informatiebeveiliging en privacy zijn volledig verweven in het DNA van de processen, procedures en het gedrag van onze mensen. Dit belang mag in een digitale omgeving waarin wij functioneren op geen enkele wijze onderschat worden. Voor de meeste van de gegevens waar we gebruik van maken om onze dienstverlening te kunnen bieden, is zorgvuldigheid in verwerking, delen en opslag cruciaal. Het is in veel gevallen ook nog eens data van een ander. Of dit nu klanten, leveranciers of werknemers zijn. Veiligheid is altijd ‘top-of-mind’ bij ons.”

Thema 2: De brandstofafzet in het jaar 2021

“Wat me het meest opviel is hoe snel de wegen dit jaar weer volliepen. Dat is in mijn ogen best wel een teleurstellende ontwikkeling, want al vóór de pandemie maakten wij ons druk om het dichtslibben van de wegen. Natuurlijk is het fijn voor de tankstations dat hun business weer enigszins normaliseert, maar het lijkt alsof het lerend vermogen toch beperkt is. Juist nu multimodaliteit naar de voorgrond komt, lijkt het alweer naar achteren geduwd te worden door de praktijk. Ik hoop maar dat ik iets te vroeg ben in dit oordeel en dat de pandemie simpelweg nog iets verder achter ons moet liggen voor een daadwerkelijke gedragsverandering.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Patrick Roozeman MultiTankcard
‘Door de hoge prijzen aan de pomp zie je een verschuiving van tankgedrag langs de snelwegen naar goedkopere locaties.’ Foto: MultiTankcard

“Oké, we zijn nog niet terug op het niveau van 2019, maar het gaat wel heel rap die kant weer op. Toch zal de brandstofafzet niet meer op hetzelfde totaalniveau komen als twee jaar geleden. De totale literomzet daalt namelijk vanwege de elektrificatie die gaande is. Maar, per fossiele brandstofauto zie je dat het niveau wel weer terugkrabbelt. In 2019 werd gemiddeld 1800 liter brandstof per leaseauto getankt, in 2020 was dat 1300 liter en dit jaar is het gemiddeld 1500 liter. Dat zal per individu ook wel weer naar de 1800 liter gaan.”

Thema 3: Recordhoge brandstofprijzen in Nederland

”Door de hoge prijzen aan de pomp zie je een verschuiving van tankgedrag langs de snelwegen naar goedkopere locaties. De premium brands langs de snelweg hebben dus zeker last van de hoge olieprijzen. Het onderwerp houdt heel veel mensen bezig. Ook de zakelijke consument is er druk mee. Die rijdt een stukje om. Als werkgever hoop je eigenlijk ook dat personeel daar verstandig mee omgaat.”

“Een bijkomend aspect van de huidige prijzen is dat de riscobeperkende maatregelen die wij hebben, waar een klant eigenlijk nooit iets van merkt, nu in zicht komen. Wij hebben bijvoorbeeld limieten op tankkaarten voor het volume en/of het bedrag naar boven bij moeten stellen om aan de klantvraag te kunnen blijven voldoen, wat in de historie eigenlijk nooit is voorgekomen. Brandstofprijzen zullen, als het aanbod weer enigszins normaliseert, overigens wel weer dalen. Dat kan niet anders. De piek is voorbij.”

Thema 4: De groei van mobiel betalen

“Mobiel betalen groeit zeker, maar in een tak van sport als de onze gaathet niet om de betaling als zodanig, maar om de mogelijkheid beleid op gebruik los te laten en achteraf het gebruik en verbruik op detailniveau inzichtelijk te maken. Het initiëren van een transactie kan voor parkeren of OV al wat langer, voor fossiele brandstof wordt het nu ook meer en meer een mogelijkheid: vanuit de app de brandstoftransactie starten, zonder pasje, kan inmiddels al bij een fors aantal ketens.”

“Het betalen vanuit bijvoorbeeld een wallet als Apple of Google Pay is van een andere orde. Dit brengt ook een ander kostenplaatje met zich mee en het is tevens maar de vraag of dit echt nodig is. Maar, het gebruik van een telefoon gaat hier langzamerhand ook de overhand nemen. Dus daar wordt al vol op ingezet.”

Thema 5: Het tankstation van de toekomst

“Er is een groep die vasthoudt aan de auto en er is een groeiende groep die naar meerdere opties van vervoer kijkt en die ook wil toepassen. Afhankelijk van de locatie zouden stations meer een retailrol kunnen toe-eigenen of in de buurt van retail hun kamp kunnen opslaan. Zeker wanneer dit op EV gestoeld is. Dan verblijft men gemiddeld toch langer op de locatie. Maar een hub-functie voor deelvervoer kan eveneens aantrekkelijk worden, zoals dat in het verleden voor een aanhangwagen het geval was.”“Ik denk dus dat we een hybride variant krijgen waarbij het belangrijk wordt wat je op je voorterrein aanbiedt. Hoe onderscheid je je van je collega’s, waarbij de retailomgeving steeds belangrijker wordt? Die verandering zal doorzetten.”

Dit artikel is verschenen in TankPro Magazine nummer 6. Ga voor meer informatie over abonnementen naar www.tankpro.nl/abonneren

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.