Waterstoftankstation Veenendaal overeenkomst

Ook Veenendaal krijgt een waterstoftankstation

Bron: persbericht

Het Esso-tankstation aan de Rondweg-Oost in Veenendaal krijgt een waterstofinstallatie. De handtekeningen daarvoor werden gezet onder een vernieuwde erfpachtovereenkomst. 

Ondernemers Rob en Gilian Rijnsaardt hopen tegelijk een tankzuil voor vrachtwagens (350 bar) en een tankzuil voor personenauto’s (700 bar) te plaatsen op hun locatie in de provincie Utrecht. “Op deze manier kan iedereen meteen gebruikmaken van waterstof. In de beginfase zal vooral het zwaar vervoer komen tanken, maar er zijn momenteel ook al personenauto’s op de markt die volledig op waterstof kunnen rijden. Met ons tankstation lopen we in de regio dan voorop.”

Uiterlijk in 2029

De geleverde waterstof zal geproduceerd worden uit groene energie. De tankstationeigenaren zien de brandstof als één van de grote beloften om de omschakeling naar duurzame mobiliteit te realiseren en willen daar met hun tankstation aan bijdragen.

Om de installatie aan het terrein toe te voegen, werd de bestaande erfpachtovereenkomst opengebroken. Samen met wethouders Marco Verloop (SGP) en Engbert Stroobosscher (ChristenUnie) werden de handtekeningen opnieuw gezet voor ‘een grote stap naar de eerste waterstoftankinstallatie in de regio’. De nieuwe overeenkomst geldt voor een periode van dertig jaar. Stroobosscher: “We hebben afgesproken dat zij de waterstoftankinstallatie uiterlijk in 2029 in bedrijf hebben. Deze waterstoftankinstallatie is voor Veenendaal een belangrijke stap om de doelen uit de Klimaatwet en het programma Energieneutraal Veenendaal 2050 te realiseren.”

Met de nieuwe overeenkomst verplichten Rob en Gilian Rijnsaardt zichzelf dus om uiterlijk in 2029 een waterstofinstallatie operationeel te hebben. “We willen niet wachten tot het kip-eiverhaal zichzelf oplost”, vertelt Gilian. “Daarom zijn we deze verplichting aangegaan. We hopen eigenlijk dat het station er in 2025 wel staat. Dat is afhankelijk van een aantal factoren als de businesscase en subsidies. En als we geen subsidie krijgen, is dat waarschijnlijk omdat er al teveel waterstofinstallaties in de regio gebouwd worden. Maar, subsidie of niet: het station komt er sowieso.”

Impuls voor regio

De komst van de waterstoftankinstallatie wordt gezien als een sterke impuls voor Veenendaal en de regio Foodvalley om ‘versneld de transitie naar waterstofmobiliteit in te zetten’. Volgens wethouder Verloop biedt het tankstation mogelijkheden voor lokale bedrijven die waterstof willen afnemen, maar ook bij het leveren van producten en diensten binnen de toekomstige waterstofeconomie.

In de regio Foodvalley is er een ‘werkplaats waterstof’, waar verschillende initiatieven op het gebied van waterstof bij elkaar komen. “Al deze initiatieven ondersteunen wij van harte met het oog op een duurzame toekomst”, aldus Verloop.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

2 reacties op “Ook Veenendaal krijgt een waterstoftankstation”

Jac Jonkmans|24.12.21|09:42

Graag blijf ik op de hoogte wanneer en waar ik als bredanaar kan tanken op waterstof.

Jac Jonkmans|24.12.21|09:45

Waterstof DE toekomst voor een goed milieu.
Ik wilde een waterstof auto kopen ( occasion) maar moest de koop afzeggen omdat er geen waterstof tank mogelijkheid is om en rond Breda.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.