Nederland opnieuw in lockdown, uitzondering tankstations

Foto: Rieneke Kok

Nederland gaat de komende weken opnieuw op slot. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte zaterdagavond bekend tijdens een ingelaste persconferentie over het coronavirus. Tankstations mogen gewoon openblijven, benadrukte hij. 

Vanwege de snelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus ziet het kabinet zich genoodzaakt nieuwe maatregelen te nemen. De ‘harde lockdown’ betekent dat onder andere alle horeca en niet-essentiële winkels hun deuren moeten sluiten. De tankstations vallen, net als tijdens eerdere lockdowns, onder de uitgezonderde dienstverlening.

In de shops blijven grotendeels de bestaande maatregelen van kracht. Zo moet de anderhalve meter gewaarborgd worden en blijft het dragen van een mondkapje verplicht. Voor alle locaties die niet aan het hoofdwegennet liggen, geldt dat het restaurant volledig dicht moet. Afhaal blijft daar wel mogelijk. Shops kunnen gewoon onbeperkt openblijven.

Shops en horeca

Tankstations met shops die wél aan het hoofdwegennet liggen, mogen de horeca open houden, maar alleen voor beroepschauffeurs. Op vertoon van een bestuurderskaart kunnen zij gebruik maken van de faciliteiten. Beroepschauffeurs hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien bij binnenkomst.  “Wij hebben aan het ministerie aangegeven dat deze situatie absoluut niet werkbaar is, en hebben gevraagd om een algemene uitzondering ten aanzien van de horeca”, laat de Belangenvereniging Tankstations (BETA) weten.

De extra maatregelen gaan op zondagochtend 19 december om 05.00 uur in en gelden in ieder geval tot en met vrijdag 14 januari 2022. Een paar dagen daarvoor zal de situatie opnieuw beoordeeld worden, aldus Rutte.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.