Noord-Brabant, Limburg en Friesland krijgen komende jaren duizenden extra openbare laadpalen

Bron: TankPro

Vattenfall gaat samen met BAM 8.000 laadpalen plaatsen in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Dat doen de energieleverancier en het bouwbedrijf verspreid over 68 gemeenten. Daarnaast voorziet TotalEnergies Friesland de komende jaren van 700 extra publieke laadpunten. 

Naar verwachting rijden er in 2030 zo’n 1,9 miljoen elektrische personenvoertuigen in Nederland rond, stelt Vattenfall. Om al deze auto’s van elektriciteit te voorzien, is voldoende laadinfrastructuur cruciaal. Door op grote schaal laders te plaatsen, is het volgens het bedrijf mogelijk om met een beperkte capaciteit aan installateurs zo snel en slim mogelijk te werken.

Gebruik van data

Van de laadpalen in Noord-Brabant en Limburg worden er 4.500 proactief geplaatst. Dat wil zeggen dat deze geïnstalleerd worden voordat de inwoners erom vragen. Met behulp van data worden de locaties in de 45 Noord-Brabantse en 29 Limburgse gemeenten uitgekozen. De laadbehoefte wordt ingeschat door een model dat in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam en TU Eindhoven is ontwikkeld, zegt Pieter van Ommeren. “Er worden verschillende data gebruikt, bijvoorbeeld de locaties en het verbruik van bestaande laadpunten, informatie over mobiliteit, voertuig- en parkeerdata, de weergave van wegen en parkeervakken, en CBS-data met demografische gegevens”, aldus de directeur van Vattenfall InCharge.

Ook netbeheerder Enexis is bij het project in zuidelijk Nederland betrokken voor het ontwikkelen van slimme laadpleinen – een methode waarbij de beschikbare capaciteit gedurende de dag verschilt om piekbelasting in het elektriciteitsnetwerk te spreiden. “Hiermee kan in de toekomst op het meest gunstige moment, voor zowel berijder, energieaanbieder als netbeheerder, de auto slim geladen worden”, legt CTO Jeroen Sanders uit.

Friesland

Aan de andere kant van Nederland, in Friesland, worden op korte termijn eveneens extra openbare laadpalen geplaatst. Voor eind 2023 komen er 700 publieke laadpalen bij in de provincie. Elke paal krijgt twee laadpunten. TotalEnergies heeft de aanbesteding gewonnen en zal de laders leveren en plaatsen.

Van de achttien Friese gemeenten nemen er zeventien deel aan de concessie voor het plaatsen van laadpalen. Het uitbreiden van het laadnetwerk gebeurt daar onder andere op basis van aanvragen van inwoners. De laadpalen komen op publieke locaties te staan. Inwoners die een elektrische auto hebben zonder eigen oprit kunnen een laadpaal aanvragen. Dit geldt ook voor bedrijven.

Om hier de juiste locatie voor de laadpalen te bepalen wordt door TotalEnergies ook gekeken naar de belasting van het netwerk. ‘’Als Friese overheden hebben we hier lang naar toegewerkt. Het toenemende aantal elektrische auto’s vergt een goed laadnetwerk en dat past ook bij onze ambities voor duurzaamheid’’, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. De eerste van de 700 nieuwe laadpalen wordt volgens haar begin 2022 geplaatst.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.