Brandstofomzet dit jaar bijna gelijk aan 2020

De brandstofomzet in liters was tot en met augustus vrijwel gelijk aan het niveau van dezelfde periode in 2020. In totaal werd in de eerste acht maanden van dit jaar 1,1 procent minder brandstof verkocht ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE) op basis van recente cijfers van het CBS.

Hoewel de omzet dit jaar ongeveer gelijk is, heeft er wel een verschuiving plaatsgevonden in de afgenomen brandstoffen. Het meest opvallend aan de brandstofomzetcijfers van augustus 2021 is dat die maand voor het eerst sinds hele lange tijd meer benzine is verkocht dan diesel, aldus de NOVE.

“In de maand augustus zakte de verkoop van diesel met 4,1 procent ten opzichte van augustus 2020, terwijl de verkoop van benzine in augustus juist steeg met 2,3 procent. Een mogelijke verklaring is de afnemende populariteit van dieselauto’s in het lease-segment en in het particuliere segment.” Ook voor de verkoop van LPG pakte augustus dit jaar positief uit. Er werd een stijging genoteerd van 11,6 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Verwachting naar einde jaar

“Geluiden uit de markt zijn dat de maanden september en oktober positief waren”, stelt de brancheorganisatie. Wel is de verwachting dat de nieuwe coronamaatregelen in november en december de stijging in de verkopen teniet zullen doen. “De verwachting is dat de totale brandstofomzet in 2021 dicht tegen de omzet van 2020 aan zal liggen.”

Vooral in de eerste twee maanden van het jaar daalde de brandstofomzet in Nederland drastisch in vergelijking met dezelfde maanden in 2020. Voor januari werd een afname van 25,9 procent genoteerd, voor februari was dat 20,6 procent. Sinds maart is er weer een stijgende lijn te zien in de cijfers, hoewel augustus voor het eerst weer een lichte daling van 0,7 procent laat zien.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.