Warrig beleid Doetinchem bij verplaatsing tankstation

De verplaatsing van het tankstation van Automobielbedrijf Wenting in Doetinchem is langzamerhand een hoofdpijndossier geworden. Warrig beleid en verschillende standpunten tussen het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad hebben een reeks rechtszaken in gang gezet, waaraan waarschijnlijk nog niet snel een einde komt.

De familie Wenting is al 52 jaar eigenaar van het autobedrijf met tankstation aan de Wijnbergseweg. “We zaten aan een doorgaande route”, zegt Theo Wenting. Maar dat is intussen veranderd door de aanleg van een andere invalsweg naar het centrum van de stad. “Voor het autobedrijf kan dit nog, maar voor het tankstation is een doorgaande route nodig. We zitten straks op een eiland en zijn dan niet meer bereikbaar.”

Twee vuren

Maar over de verplaatsing van alleen het tankstation, onder exploitatie van Fieten Olie, is dus een fors verschil van mening ontstaan. Wenting zit nu tussen verschillende vuren. Het college van Doetinchem is vóór verplaatsing naar een nieuwe locatie aan de Oostelijke Randweg tegen natuurgebied De Zumpe aan. De gemeenteraad was aanvankelijk tegen, juist vanwege de aantasting van de natuur.

Na bezwaren van Wenting bij de Raad van State eerder dit jaar, ging de gemeenteraad alsnog om. Er kwam een nieuw bestemmingsplan waarin de verplaatsing naar de Oostelijke Randweg werd vastgesteld.

Schorsingsverzoek

Maar dat is weer tegen het zere been van omwonenden van het natuurgebied. Ze vroegen de Raad van State deze week om het bestemmingsplan te schorsen. In dat geval is verplaatsing voorlopig van de baan, totdat de Raad waarschijnlijk begin volgend jaar uitgebreid gaat kijken naar het plan.

Volgens de omwonenden van het natuurgebied is er door de gemeente gerommeld met kaarten. Daardoor is een verkeerd beeld ontstaan over de plek waar het tankstation moet komen. In hun ogen valt die locatie wel binnen het natuurgebied en mocht dat niet zo zijn, dan zal het natuurgebied toch zeker worden aangetast door het tankstation.

Oud beleid

Hun advocate zegt ook dat het college en de gemeenteraad een warrig beleid voeren. Aanvankelijk vonden ze dat voor een tankstation met fossiele brandstoffen geen plaats meer is in een woonomgeving. Dat beleid noemden ze eerder dit jaar bij de Raad intussen verouderd. Het zou moeten worden aangepast. Nu wordt volgens de advocate toch weer gebruik gemaakt van dit oude beleid om de verplaatsing mogelijk te maken. Dat vindt ze moeilijk verklaarbaar.

De advocate van de gemeente zegt dat het beleid over de locaties van tankstations in Doetinchem geactualiseerd zal worden. Maar dat zal niet anders zijn.

De Raad van State oordeelt binnen twee weken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Adrie van der Wel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.