EViiGO laadplein Twente Enschede

Openbare laadplekken op steeds meer locaties vindbaar

Bron: EViiGO

De openbare (snel)laadpalen en -pleinen schieten in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Zo opende EViiGO onlangs twee laadpleinen in Twente, is het concept Knaap Laden uitgebreid met twee laders, voegde Fastned nieuwe locaties aan het netwerk toe en voorzag AgriSnellaad onder andere Vlissingen van een laadplein. 

In Twente opende laadbedrijf EViiGo (foto) in samenwerking met lokale ondernemers twee laadpleinen. Naar eigen zeggen om de energietransitie te versnellen en om zo gezamenlijk de doelstelling van de overheid te halen. Volgens mede-initiatiefnemer Jos Nijland is er dringend behoefte aan publieke en private laadpalen. “Als de gebruiker moeilijk, of zelfs helemaal niet kan laden, creëren we een laadangst.”

Grootste van Twente

De laadpleinen die EViiGO oplevert worden voorzien van minimaal twee snelladers van 150 kW, waarmee een auto volgeladen is in maximaal twintig minuten. Daarnaast worden er parkeerladers van 22 kW aangelegd op de terreinen. De eerste openbare locatie is te vinden op industrieterrein Marsteden in Enschede, de tweede aan de Euregioweg in Enschede. Dit moet het grootste laadplein van Twente worden dat ook de vele Duitse binnenstadbezoekers in Enschede moet gaan bedienen.

Eind van dit jaar zal het derde EViiGO-laadplein operationeel zijn aan de Spaansland in Enschede in samenwerking met The Wash Carwash. Het vierde laadplein komt in Haaksbergen aan de Tolstraat te liggen. De onderneming hoopt in 2022 tien laadpleinen verdeeld over Twente te realiseren, om daarna op meerdere locaties in Nederland verder uit te breiden.

Zevenhuizen

Ook tankstationondernemer Koen van der Knaap droeg bij aan de uitbreiding van het laadaanbod. Bij Recreatiepark de Koornmolen in Zevenhuizen werden twee laders met een vermogen van 22 kW geplaatst. “Bezoekers en medewerkers kunnen hier gebruik van maken. Knaap laden heeft de palen kosteloos geplaatst en neemt het volledige beheer op zich”, laat hij weten. Hij had bij zijn Shell-tankstation in Rotterdam-Nesselande al verschillende snelladers staan.

Net als Van der Knaap werkt ook Fastned hard aan de uitbreiding van het netwerk. Bij het allereerste station van het bedrijf, ‘Palmpol’ aan de A1 bij Barneveld, kregen de laders een upgrade. Inmiddels staan er vier 300 kW-laders en twee palen met een vermogen van 150 kW. Ter vergelijking: bij de start in 2013 waren dit er slechts twee met een vermogen van 50 kW.  Daarnaast opende het Amsterdamse bedrijf een gloednieuw station aan de A27. Bij Breda verrees locatie nummer 128, met vier laadpalen van 300 kW. In Duitsland werden daarnaast nog eens vijf stations geopend.

Meer in Zeeland

Ook in Zeeland groeit het aantal laadpalen stug door. AgriSnellaad, onderdeel van de CZAV mobility group, voorzag verschillende locaties van laadvoorzieningen. Zowel het kustdorp Oostkapelle als hoofdstad Middelburg kregen er laders bij. Een van de andere plekken waar het bedrijf onlangs bezig is geweest, is Vlissingen. Op parkeerterrein Koningsweg, naast de werf van scheepsbouwer Amels, zijn nu drie dubbele laadpalen operationeel.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.