Oliebedrijven boeken miljardenwinsten door hoge energieprijzen

De winstgevendheid van het grote Britse olie- en gasconcern BP is in het derde kwartaal sterk toegenomen dankzij de hoge energieprijzen. Het bedrijf kondigde aan nog eens voor 1,25 miljard dollar, omgerekend bijna 1,1 miljard euro, aan eigen aandelen in te gaan kopen.

De onderliggende winst van BP bedroeg 3,3 miljard dollar. Dat was 86 miljoen dollar een jaar eerder. De totale omzet kwam uit op bijna 38 miljard dollar tegen 26,3 miljard dollar een jaar terug. BP leed wel op nettobasis een verlies van 2,5 miljard dollar, maar dat had te maken met boekhoudkundige afwaarderingen op termijncontracten voor aardgas.

Chevron en ExxonMobil

Ook de grote Amerikaanse olie- en gasmaatschappijen Chevron en ExxonMobil hebben in het derde kwartaal miljardenwinsten behaald dankzij de hoge energieprijzen. Een jaar geleden leden die bedrijven nog verliezen vanwege de coronapandemie.

ExxonMobil boekte een nettowinst van 6,8 miljard dollar, omgerekend bijna 5,9 miljard euro. Een jaar geleden was dit nog een verlies van 680 miljoen dollar. Het bedrijf voerde ook zijn productie van olie en gas op. De totale omzet van de onderneming uit Texas ging naar bijna 74 miljard dollar van ruim 46 miljard dollar een jaar eerder. ExxonMobil kondigde aan voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen.

Chevron zette een winst in de boeken van 6,1 miljard dollar tegen een min van 207 miljoen dollar een jaar terug. Daarbij steeg de omzet naar bijna 45 miljard dollar van 24,5 miljard dollar vorig jaar. Ook bij Chevron werd de productie van olie en gas opgevoerd.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.