Waterstoftankstation Groningen Holthausen

Eerste openbare waterstoftankstation in Groningen een feit

Bron: Holthausen Energy Points

Het eerste openbare, groene waterstoftankstation in Groningen staat. Bij de locatie van Holthausen Energy Points kunnen zowel auto’s, busjes als vrachtwagens binnen vijf tot tien minuten de waterstoftank vullen. 

Op de Campus van Century Autogroep aan de Bornholmstraat is in ongeveer anderhalve maand een waterstoftankstation verrezen dat 24/7 geopend zal zijn. Zowel de productie als het tanken van groene waterstof wordt op hetzelfde terrein gefaciliteerd.

43.000 zonnepanelen

“Een geweldige toevoeging aan de energie-neutrale Campus van Century Autogroep en het resultaat van een intensieve samenwerking om samen emissievrije mobiliteit mogelijk te maken”, aldus het Groningse bedrijf. De electrolyzer bij het tankstation produceert waterstof op basis van de energie van 43.000 zonnepanelen op het nabijgelegen zonnepark Woltjespoor.

In Groningen rijden zo’n honderd voertuigen op waterstof, maar dat zullen er snel meer worden, verwachten ze bij Holthausen. Het vulstation is mede tot stand gekomen dankzij de DKTI-subsidie H2toGrow van het ministerie
van I&W.

Open dag

De officiële opening van het tankstation is op vrijdag 12 november, een dag later volgt een open dag. Belangstellenden kunnen dan uitleg krijgen over hoe de productie en het tanken van groene waterstof in zijn werk gaat.

Binnenkort start Holthausen Energy Points ook met de bouw van ‘Europa’s grootste waterstoftankstation voor trucks’ aan de Amsterdamse Australiëweg. In de hoofdstad komt bovendien een 1,2 megawatt electrolyser die gevoed wordt met windenergie. Met een zogenaamde waterstof tubetrailer kan de lokale industrie vanuit de Amsterdamse havens bevoorraad worden met groene waterstof.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.