bio-LNG fabriek Amsterdam

Eerste Nederlandse bio-LNG-installatie geopend

Bron: Shell

In Amsterdam is donderdag de eerste bio-LNG-installatie van Nederland in gebruik genomen. De fabriek, een project van Shell, Nordsol en Renewi, werd officieel geopend door koning Willem-Alexander. 

“Bio-LNG is een volgende stap in het duurzamer maken van de transportsector”, zegt Marjan van Loon. “Dankzij deze samenwerking kunnen we onze klanten in de logistieke sector een schoner alternatief bieden, beginnend met zwaar wegvervoer en, op termijn, ook in de scheepvaart”, vervolgt de president-directeur van Shell Nederland.

Dertien miljoen kilometer

Bio-LNG wordt gemaakt van organisch afval en moet bijdragen aan het verduurzamen van het wegtransport. Naar verwachting levert de fabriek jaarlijks voldoende brandstof op om vrachtwagens dertien miljoen kilometer te laten rijden. Vergeleken met diesel heeft bio-LNG een stuk lagere uitstoot van stikstof. De brandstof is bovendien te gebruiken in bestaande LNG-motoren.

De bio-LNG-installatie van Nordsol is gebouwd op het terrein van Renewi in Amsterdam Westpoort. De bouw is deels (20 procent) gesubsidieerd door de Europese Unie. De drie initiatiefnemers hebben elk een eigen rol in de productie van de biobrandstof. Renewi haalt in heel Nederland organisch afval op waarmee de brandstof wordt gemaakt. De nieuwe bio-LNG-installatie van Nordsol werkt het biogas op tot bio-LNG. Om bio-LNG te maken, wordt het organisch materiaal namelijk eerst omgezet naar biogas. Dat gebeurt in een vergister. Nadat alle vervuiling eruit is gefilterd, wordt het gas afgekoeld. Zo krijgt het een vloeibare vorm. Shell levert deze bio-LNG vervolgens aan haar klanten op haar LNG-tankstations in Nederland.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Opening bio-lng fabriek Amsterdam
Koning Willem-Alexander was aanwezig bij de opening van de fabriek in Amsterdam. Foto: Shell

“De inzet van slimme, energie-efficiënte technologie vormt de basis voor een lokale, circulaire economie en een gezonde business case”, zegt Jerom van Roosmalen, ceo bij Nordsol. In Nederland staan ongeveer 260 ‘traditionele’ biogasinstallaties, waarvan het grootste deel ook geschikt is voor de productie van bio-LNG. Met de technologie die is toegepast bij de biogasinstallatie van Renewi in Amsterdam kan ook bio-LNG op vele andere plaatsen in het land worden geproduceerd, stelt hij.

Veel meer bio-LNG

De beschikbare hoeveelheid bio-LNG zal door de bouw van nieuwe installaties in de komende vier jaar minimaal vertienvoudigen, verwachten de bedrijven. “Samenwerking van partners in de keten levert concrete resultaten op”, aldus Otto de Bont, ceo bij Renewi. “Dit past bij onze visie op ‘Waste no More” en sluit aan bij het streven om het voortouw te nemen in het produceren van secundaire grondstoffen uit afvalstromen. Door ook zelf op bio-LNG te gaan rijden bij de inzameling van deze afvalstoffen, sluit Renewi de cirkel.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.