Waterstoftankstation Nieuwegein opening

Waterstoftankstation in Nieuwegein officieel geopend 

Bron: Hysolar

Het waterstoftankstation van Hysolar en Greenpoint in Nieuwegein is officieel geopend. Zowel personenauto’s, bussen als vrachtwagens kunnen daarmee ook in de provincie Utrecht terecht voor de duurzame brandstof. 

Tijdens de feestelijke opening kwamen verschillende sprekers aan bod die ingingen op de rol van groene waterstof. Een daarvan was Diederik Samson, lid van de Europese Commissie. “We moeten nu doorpakken om de klimaatdoelstellingen te halen en om ervoor te zorgen dat de energietransitie slaagt. En dat kan ook, want voor het eerst in de geschiedenis hebben we een alternatief voor fossiele brandstoffen in de vorm van duurzame energie gekoppeld aan waterstof”, aldus het voormalig Tweede Kamerlid.

Verder ontwikkelen

Volgens de initiatiefnemers achter het tankstation zit waterstof nog in de pioniersfase, maar staan ‘alle lichten op groen’ om door te pakken. Wel is verdere innovatie volgens hen noodzakelijk om meer rendement en duurzaamheid te behalen. Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht of de restwarmte die vrijkomt bij de productie van waterstof lokaal ingezet kan worden.

Het tankstation werd in juli al in gebruik genomen. Hysolar ziet een belangrijke rol voor groene waterstof als duurzame energiedrager. De volgende stap na de opening van het tankstation is productie van groene waterstof. Dat staat gepland voor 2022. Tot die tijd wordt bij het tankstation waterstof met CO2-compensatie aangeboden. Innovator Allied Waters en Aannemingsbedrijf Jos Scholman zijn al in 2019 gestart met eigen bedrijfsauto’s die op waterstof rijden, vervolgens met tractoren en ander zwaar materieel (foto). De waterstof op het station wordt geleverd door Scholt Energy.

Convenant

Volgens de samenwerkende bedrijven past het nieuwe station goed bij het ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’, dat inmiddels door bijna honderd organisaties is ondertekend. Daarin werd afgesproken om werk te maken van een waterstofeconomie in de regio. Het tankstation is volgens gedeputeerde Arne Schaddelee een grote mijlpaal binnen het convenant.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.