Waterstofpomp nozzle TotalEnergies

Na Breda krijgt ook Roosendaal een TotalEnergies-waterstoftankstation

TotalEnergies en H2point werken samen aan de ontwikkeling van een waterstoftankstation in Roosendaal. Het bestemmingsplan daarvoor is inmiddels goedgekeurd. Het wordt daarmee de tweede locatie in de regio, want in november opent TotalEnergies ook een waterstoftankstation in Breda. 

Het waterstoftankstation in Roosendaal wordt gerealiseerd aan de Aanwas op industrieterrein Borchwerf. Op het tankstation wordt de duurzame brandstof aangeboden voor vracht- en personenwagens en bussen van 350 en 700 bar. H2point bouwt het station en TotalEnergies levert de technische kennis. De laatstgenoemde zal de locatie uiteindelijk ook exploiteren. Het is de bedoeling dat het station in het tweede kwartaal van 2022 operationeel is.

Naast een waterstofinstallatie komen er ook (snel)laders voor personenauto’s en vrachtwagens op het terrein te staan. Het tankstation is onbemand, maar aan de overzijde van de weg kunnen klanten terecht bij een BurgerKing, Subway of het wereldrestaurant van Roosendaal.

Vertraging van bouw

Het nieuwe station, gelegen bij afslag 20 van de A17, was eigenlijk gepland voor begin 2021. Zowel de wijziging van het bestemmingsplan als de omgevingsvergunning hebben langer geduurd dan verwacht, legt Paul Smits uit. Volgens de directeur van H2point liep het project daarom meer dan een jaar vertraging op.

Voor het tankstation krijgen de bedrijven subsidies vanuit de Nederlandse overheid en de Europese Unie. Een ‘financiële stimuleringsbijdrage’ is beschikbaar gesteld vanuit de DKTI-regeling, waarmee de overheid projecten in duurzame mobiliteit steunt. Ook de bouw van waterstoftankstations valt daaronder. Daarnaast is er Europese subsidie beschikbaar van BENEFIC, een grensoverschrijdend project voor de ontwikkeling van laad- en tankinfrastructuur voor alternatieve brandstoffen voor transport.

Meer plannen

H2point wil naar eigen zeggen meewerken aan een landelijk dekkend netwerk van waterstofstations, “adviserend bij gemeente of bedrijfsverenigingen of investerend; volledig in eigen beheer of met derden, standalone of daar waar mogelijk bij bestaande tankstations.”

Het bedrijf heeft al plannen liggen voor meerdere waterstoftankstations. Een daarvan zal in ieder geval voor een installatie in thuisstad Oosterhout zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.