Waterstof Assen OG vulpunt

Eerste van reeks Drentse waterstofvulpunten geopend in Assen

Bron: OG

OG (OrangeGas) en Resato International hebben dinsdag een ‘small scale waterstofvulpunt’ in Assen geopend. Het is de eerste locatie in een reeks van vijf waterstofvulpunten die de partijen gezamenlijk in Drenthe realiseren.

Het waterstofvulpunt wordt geëxploiteerd door OG. Resato nam de productie voor haar rekening. Samen willen de partijen de waterstofmarkt in Drenthe ‘op gang brengen’. Daarom worden op korte termijn ook zogenaamde small scale vulpunten geplaatst in Beilen, Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam en Peize. Voor de realisatie van deze waterstofvulpunten ontvangen zij een subsidie van 250.000 euro van de provincie Drenthe.

Stap vooruit

“Met het openen van dit waterstofvulpunt is weer een belangrijke stap vooruitgezet in het breder beschikbaar maken van rijden op waterstof. Een goede samenwerking is daarbij van groot belang. Daarnaast is OG met het openen van dit vulpunt weer iets dichter bij haar H2 ambitie: één van de grootste waterstofexploitanten worden van Europa”, aldus directeur Benelux Joyce van Os de Man.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het station werd dinsdag officieel geopend door gedeputeerde Tjisse Stelpstra en wethouder Mirjam Pauwels. Foto: OG

“Aan de hand van ons small scale waterstofvulpunt-concept wordt de eerste stap gezet om van Drenthe een waterstofregio te maken”, zegt Rob Castien. “In combinatie met de toekomstige vier waterstofvulpunten wordt de dekkingsgraad voor waterstof tanken vergroot. Een fantastische ontwikkeling om groen waterstof rijden in de regio werkelijkheid te maken”, vervolgt de ceo van Resato International.

Waterstof in Drenthe

Ook gedeputeerde Stelpstra is blij met de ontwikkeling. “Deze openbare vulpunten zijn een belangrijke stap in het toegankelijk maken van waterstof en daarmee ook het rijden in waterstofauto’s. Wij zien kansen voor het gebruik van waterstof in mobiliteit, maar ook in woningen en industrie. Uiteindelijk verwachten we de komende tijd voorbeelden van de hele waterstofeconomie in Drenthe terug te zien, met een grote rol voor waterstofmobiliteit.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Waterstof Assen OG
De tanklocatie aan de Duitslandlaan levert groene waterstof. Foto: OG

De brandstof wordt in Assen aangeboden via een H2 supercharger. Hiermee kan waterstof getankt worden zoals bij een elektrische auto met een snellader, waardoor er minder ruimte nodig is en de investering volgens OG lager uitvalt. Klanten kunnen bij het waterstofstation in Assen betalen via de app van OG op de smartphone. Voor het bedrijf is het station in de Drentse stad alweer de derde locatie met waterstof die het exploiteert.

OG richt zich naast waterstof ook op Bio-CNG, HVO100 en andere duurzame energiebronnen. Het netwerk van tankstations wordt ‘enorm uitgebreid’. De ambitie van OG is om de grootste schone brandstoffen retailer van Europa te zijn gecombineerd met eigen productie uit natuurlijke bronnen. Resato is, onder andere voor OG, druk bezig met de bouw van de stations. Daarbij focust het bedrijf zich op twee concepten: een transitiemodel voor bedrijven met wagenparken en een openbaar waterstoftankstation, waarbij de vultijd gelijk staat aan het tanken van benzine of diesel.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.