Verkoop van diesel nog niet op oude niveau, benzine wel

Verkeerd tanken wordt meestal veroorzaakt door een moment van onoplettenheid van de automobilist zelf. Het resulteert al snel in flinke schade aan de motor.

Het aantal verkochte liters diesel daalde in de eerste zes maanden van het jaar met 3,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor benzine geldt juist een stijging van 0,5 procent, zo stelt de brancheorganisatie NOVE op basis van recente cijfers van het CBS. 

“We zien hier een effect dat steeds meer dieselauto’s, zeker zakelijk, worden vervangen door elektrische voertuigen of (plug-in) hybride voertuigen met een benzinemotor”, verklaart de branchevereniging de ontwikkeling.

Grote daling LPG

De totale brandstofomzet daalde, tot en met juni 2021, met 1,9 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2020. Voor LPG geldt de grootste daling: 7,4 procent. “Vanzelfsprekend zijn de volumes van 2019 nog niet bereikt”, aldus de NOVE.

Vooral in de eerste twee maanden van 2021 was er sprake van een forse daling ten opzichte van 2020. Dat heeft volgens de organisatie te maken met de maatregelen die van kracht waren om het coronavirus in te dammen, zoals de lockdown en de avondklok. Een jaar eerder geldden die nog niet. In de maanden die volgden ‘klommen de verkopen weer langzaam uit het dal.’

Andere berekening

Het CBS stopte in april met het publiceren van afzetcijfers van brandstof in volumes. In plaats daarvan gebeurt dat enkel nog in energie en kilo’s. De NOVE heeft deze waarden daarom omgezet in liters met de definities die het CBS hanteert. In de berekeningen wordt nu alleen nog diesel voor wegverkeer meegeteld. Dat betekent dat afzetmarkten zoals de agrarische sector en de aannemerij niet langer onder de definitie vallen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.