Shell gaat biobrandstoffenfabriek bouwen in Rotterdam

Shell gaat een fabriek voor biobrandstoffen bouwen op het terrein van Shell Pernis in Rotterdam. Volgens het olie- en gasbedrijf komt er een fabriek te staan die ‘een van de grootste in zijn soort in Europa’ zal zijn.

Het is de bedoeling dat er jaarlijks 820.000 ton aan biobrandstoffen wordt geproduceerd in de fabriek. Met die hoeveelheid hernieuwbare diesel kan volgens Shell 2,8 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar worden vermeden: dat is gelijk aan ruim een miljoen auto’s in Europa. Op het nog te bouwen Shell Energie- en Chemiepark Rotterdam worden zowel duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) als hernieuwbare diesel uit afval gemaakt.

Honderden miljoen

“Deze investering is een belangrijk stap omdat we Shell Pernis transformeren van een traditionele raffinaderij naar een duurzaam energiepark: het Shell Energie- en Chemiepark Rotterdam”, zegt Marjan van Loon. “Hiermee blijft het concurrentievermogen van het complex weer vele jaren in stand. Het gaat om een investering van honderden miljoenen dollar per jaar gedurende de bouw en het project creëert honderden banen”, aldus de president-directeur van Shell Nederland.

De Rotterdamse biobrandstoffenfabriek gaat naar verwachting in 2024 in productie. De biobrandstoffen worden gemaakt uit afval zoals gebruikt frituurvet, dierlijk vet en andere industriële en agrarische restproducten. Omdat biobrandstoffen gemengd kunnen worden met bestaande brandstoffen, kunnen ze worden gebruikt in de voertuigen van vandaag en in de bestaande infrastructuur, stelt Shell. Ze bieden daarom een praktische en goedkope oplossing om de uitstoot van het transport te verminderen.

Klimaatdoelstellingen

Shell wil in 2050 een energiebedrijf met netto nul uitstoot te zijn. Ook de fabriek moet bijdragen aan het behalen van die doelstelling. Het is de bedoeling dat de CO2-uitstoot van het productieproces wordt afgevangen, waarna de CO2 in een leeg gasveld onder de Noordzee kan worden opgeslagen via het zogeheten Porthos-project. Het definitieve investeringsbesluit voor Porthos wordt volgend jaar verwacht.

Milieudefensie reageert minder enthousiast op de aankondiging. De organisatie benadrukt dat ook biobrandstoffen nadelen hebben. “De gestegen vraag naar plantaardige olie leidt tot verdringing van voedselgewassen, verlies aan biodiversiteit en landroof.” Ook treft Milieudefensie in twijfel dat Shell minder CO2 gaat uitstoten.

Het Shell Energie- en Chemiepark Rotterdam is het tweede park dat wordt aangekondigd, na de lancering van het Energy and Chemicals Park Rheinland in Duitsland in juli van dit jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.