NAM

Emmen krijgt energiehub met Shell-waterstofvulpunt 

Natural gas well processing plant backdrop during sunset

In Emmen wordt hard gewerkt aan een locatie waarop de ‘energiemix van de toekomst’ wordt aangeboden. Het voormalige terrein van de gaszuiveringsinstallatie van NAM wordt omgebouwd tot Energiehub GZI Next, inclusief Shell-waterstofinstallatie. 

Zeven verschillende energiebedrijven, overheden en kennisinstellingen werken in Emmen samen aan de nieuwe energiehub. Daar wordt een mix van energie uit zon, waterstof en groen gas aangeboden. Het is de bedoeling dat vrachtwagens en bussen vanaf medio volgend jaar waterstof kunnen tanken op de locatie. Op het terrein GZI Next vindt daarmee de eerste ontwikkeling in de regio plaats op het gebied van waterstof.

Terrein behoudt waarde

Volgens wethouder Guido Rink speelt verduurzaming al lange tijd een rol in het gebied. “We vinden het belangrijk dat we dat ook in de toekomst blijven doen, met nieuwe energie.” Verder zorgt GZI Next er volgens Rink voor dat kennis en werkgelegenheid in de regio behouden blijft. “Bovendien zet het de gemeente positief op de kaart. GZI Next laat zien dat we meedoen in de energietransitie.”

Shell plaatste al 28.500 zonnepanelen met een vermogen van 12 megawatt op he terrein: een hoeveelheid elektriciteit die gelijkstaat aan het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van ongeveer 4.000 Nederlandse huishoudens. Het zonnepark werd in januari dit jaar opgeleverd. Bovendien wordt er nog onderzoek gedaan naar de productie van groen gas op de locatie.

Ontmanteling gaswinlocaties

Samen met Arcadis is NAM bezig met de ontmanteling van 28 gaswinlocaties in Noord-Nederland. Over vier jaar moeten alle installaties ontmanteld zijn. Of de locaties buiten Emmen ook een energiehub krijgen, wordt onderzocht. “Er zijn verschillende mogelijkheden. Wij willen kijken of we iets kunnen doen met het leidingenstelsel om zo de energietransitie helpen vormgeven. Waterstof behoort ook tot de mogelijkheden”, laat een woordvoerder van Arcadis weten. Hoeveel locaties uiteindelijk geschikt zijn voor een alternatieve invulling, wordt eveneens onderzocht.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.