Glenfiddich whiskey biogas

Glenfiddich laat vrachtwagens rijden op biogas uit eigen whiskeyafval  

Bron: persbericht Glenfiddich

Het Schotse Glenfiddich verduurzaamt de eigen vloot op een bijzondere manier: de vrachtwagens van de whiskydistilleerderij gaan namelijk rijden op groen biogas dat gemaakt wordt uit het restproduct van het eigen destillatieproces. 

Bij de distilleerderij in Dufftown, in het noordoosten van Schotland, zijn tankstations geïnstalleerd waar de chauffeurs biogas kunnen tanken. Dat kunnen ze doen voor speciaal daarvoor omgebouwde vrachtwagens. Die vrachtwagens zijn te herkennen aan de slogan ‘Fuelled by Glenfiddich – making whisky waste into Ultra Low Carbon Fuel’.

Eigen tankstation op terrein

De duurzame brandstof zorgt volgens het Schotse bedrijf voor minimale koolstofdioxide en andere schadelijke emissies. “Het heeft meer dan tien jaar geduurd voordat Glenfiddich de eerste distilleerderij was die 100 procent van haar afvalresiduen op haar eigen locatie verwerkte”, zegt directeur Stuart Watts van William Grant & Sons. Het moederbedrijf ontwikkelde de technologie waarbij het restproduct wordt omgezet in biogas. “Glenfiddich is vervolgens de eerste die die residuen verwerkt tot biogas om haar vrachtwagens aan te drijven, en uiteindelijk de eerste die een tankstation voor biogas voor vrachtwagens installeert dat wordt geleverd door onze on-site duurzame energiefaciliteit.”

Over de gehele productiecyclus vermindert het biogas de uitstoot van koolstofdioxide met meer dan 95 procent en de uitstoot van andere schadelijke deeltjes en broeikasgassen tot 99 procent in vergelijking met diesel en andere fossiele brandstoffen, stelt de onderneming. “Dat heeft per vrachtwagen hetzelfde milieuvoordeel als het planten van maximaal 4.000 bomen per jaar – het equivalent van het verdringen van aardgas, een fossiele brandstof, van 112 huishoudens”, aldus Watts.

Scotch Whisky Association

‘Fuelled by Glenfiddich’ is volgens de whiskeydistilleerderij een voorbeeld van de acties van het merk om de milieu-impact van zijn productieproces te verminderen. De verduurzaming is in overeenstemming met de routekaart van de Scotch Whisky Association (SWA) om de doelstellingen te bereiken die uiteengezet zijn in de klimaatdoelen van de Verenigde Naties.

Na de lancering van de groene biogasvoertuigen van Glenfiddich, zal William Grant & Sons het aantal duurzame vrachtwagens dat rijdt op biogas opschalen. Ook is het bedrijf van plan de technologie beschikbaar te stellen voor de hele Schotse whisky-industrie om de verduurzaming van het vervoer te ondersteunen in overeenstemming met de netto-nuldoelstellingen van de Britse en Schotse regeringen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.