Independer: nu bijna vijf elektrische auto’s op één publiek laadpunt

Begin 2021 was er gemiddeld één publiek laadpunt beschikbaar per 4,6 elektrische auto’s. In 2019 werd een laadpunt nog gedeeld door 2,2 auto’s, en vier jaar eerder zelfs door 1,1 auto’s. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de RDW en de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Tussen begin 2019 en begin 2021 is het aantal elektrische auto’s toegenomen van 44.984 tot meer dan 182.481. Het aantal publieke laadpunten voor elektrische auto’s houdt deze groei echter niet bij, constateert ook Independer.

Regionale verschillen

Daarnaast zijn er duidelijke regionale verschillen. Het aantal openbare laadpunten per huishouden is van januari 2020 tot januari 2021 het sterkst gestegen in Drenthe. Waar hier begin vorig jaar ‘slechts’ 0,65 laadpunten per duizend huishoudens te vinden waren, was dit aantal begin 2021 toegenomen tot 1,34 (+106 procent). Ook in Groningen (+79 procent) en Overijssel (+78 procent) werd flinke vooruitgang geboekt voor eigenaren van elektrische auto’s.

De meeste openbare laadpunten per huishouden zijn te vinden in de provincies Zuid- en Noord-Holland: beide hebben 7,5 publieke laadpunten per duizend huishoudens.

Lees ook:

Auteur: Michael van Wijngaarden

Michael van Wijngaarden is vaste journalist voor vakblad Automobiel Management. Regelmatig schrijft hij ook voor TankPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.