EVBox snelladers Amsterdam

Gemeente Amsterdam plaatst tien openbare snelladers

In de gemeente Amsterdam zijn tien nieuwe snelladers van EVBox aan het netwerk toegevoegd. Met de openbare laadpalen aan de Anthony Fokkerweg komt het aantal snelladers in de stad op 32.

Van de nieuwe EVBox-laadpalen hebben er vijf een vermogen van 175 kW. Daarmee kunnen automobilisten, vlakbij de Ring A10, tot 17,5 kilometer actieradius per minuut laden. “Net als de taxibranche moet andere stadslogistiek, zoals bestel- en vrachtverkeer vanaf 2025 uitstootvrij rijden in de stad. De verwachting is dat het elektrische bestelverkeer snel toeneemt en onder deze groep ook toenemende behoefte zal zijn naar snelladers”, stelt de gemeente. “En met tien snelladers is er altijd een grote kans op een beschikbare lader.”

Niet voldoende bij tankstations

Naast het groeiende snellaadnetwerk van de gemeente zijn er ook steeds meer snelladers te vinden op particuliere terreinen zoals tankstations en wegrestaurants. Dat zijn er voorlopig alleen nog niet voldoende, stelt ook Heineken. De bierbrouwer bevoorraadt cafés in de Amsterdamse binnenstad sinds juli 2021 met de allereerste elektrisch aangedreven mini tankbiertruck ter wereld.

Heineken Nederland: “Het kost nu wel meer tijd en dat brengt extra complexiteit met zich mee. Daarnaast zijn er nog niet zoveel geschikte laadpunten als tankstations, dus we zijn minder flexibel. Een goede voorbereiding en planning is dus noodzakelijk voor efficiënte ritten met een elektrische wagen. In de toekomst zullen er meer elektrische tankbierwagens komen, waardoor locatie en laadsnelheid steeds belangrijker wordt.”

4.700 oplaadpunten

Volgens de gemeente blijft het aantal elektrische voertuigen in de stad groeien. Gebruikers daarvan kunnen in de stad inmiddels terecht bij 4.700 openbare oplaadpunten. Alle openbare oplaadpunten gebruiken enkel groen opgewekte stroom. Deze tien extra snelladers zijn onderdeel van het zogenaamde ‘Strategisch plan Laadinfrastructuur 2020-2030’, dat de gemeente vorig jaar presenteerde.

Er zijn overigens ook een Shell- en een OG-tankstation aan de Amsterdamse Anthony Fokkerweg gevestigd, maar daar behoren laadpalen nog niet tot het aanbod.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.