OPEC en bondgenoten akkoord over hogere olieproductie

Foto: Pixabay

Oliekartel OPEC en bondgenoten gaan binnenkort meer olie uit de grond pompen dan nu het geval is. Saudi- Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben een oplossing gevonden voor hun geschil, waardoor een langverwacht akkoord binnen handbereik ligt. De zogeheten OPEC+, waartoe ook Rusland en Kazachstan worden gerekend, zal vanaf augustus iedere maand de olieproductie met 400.000 vaten per dag verhogen.

De geleidelijke verhogingen gaan door totdat alle productiecapaciteit die wegens de coronacrisis was stilgelegd weer wordt benut, zo maakt het verbond bekend in een verklaring. Het akkoord staat de Verenigde Arabische Emiraten, Irak en Koeweit toe om vanaf mei volgend jaar hogere productiequota te hanteren dan aanvankelijk de bedoeling was.

Een jaar geleden stortte de oliemarkt nog in door de coronacrisis. Wegens reisbeperkingen was er veel minder vraag naar de grondstof voor benzine, kerosine en diesel. Ook de industrie had minder behoefte aan olie. Daarop spraken de OPEC en Rusland, overigens na hoog oplopende meningsverschillen, af om drastisch te snijden in de hoeveelheid olie die ze zouden produceren.

Maar de olieprijzen liepen de afgelopen maanden hard op, omdat met het economisch herstel de vraag naar brandstoffen ook weer toeneemt. Het aanbod bleef beperkt doordat veel oliebedrijven nog niet zo ver waren met het verhogen van hun productiecapaciteit. Dat was ook te merken aan de pomp. In Nederland bereikten de prijzen voor diesel en benzine aan de pomp recordhoogtes, meldde consumentenorganisatie UnitedConsumers in juni.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.