Waterstoftankstation Hysolar Nieuwegein

Waterstoftankstation van Hysolar en Van Kessel in gebruik genomen

Bron: Van Kessel

Bij het eerste openbare waterstoftankstation in de regio Utrecht zijn onlangs de eerste voertuigen volgetankt. Het vulpunt voor waterstof van Greenpoint en Hysolar is te vinden naast het bedrijfspand van Jos Scholman in Nieuwegein. 

Hysolar, dat werd opgericht door aannemingsbedrijf Jos Scholman en Allied Waters, ging voor het nieuwe tankstation een samenwerking aan met Van Kessel (waar Greenpoint onderdeel van is) en Scholt Energy. Dat het tankstation werd gebouwd naast de onderneming van Jos Scholman was niet zonder reden. Dat bedrijf heeft namelijk zelf al meerdere auto’s, trekkers en werktuigen die op waterstof rijden. De voertuigen kunnen op de locatie gelijk ook voorzien worden van de brandstof. Het waterstoftankstation is eveneens geschikt voor bussen en vrachtwagens.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het tankstation is geschikt voor verschillende typen voertuigen. Foto: Van Kessel Groep.

“Onze ambitie is om een netwerk van waterstof tankpunten te creëren, inclusief productie- en opslaginstallatie die rechtstreeks gekoppeld is aan duurzame energiebronnen. Daar hebben we nu daadwerkelijk de eerste stap in kunnen zetten dankzij de kennis, het enthousiasme en het doorzettingsvermogen van de bedrijven in deze samenwerking”, aldus Joan van Kessel, algemeen directeur bij Van Kessel/Greenpoint.

Hele keten

Na de zomer wordt het tankstation officieel geopend. Het is de bedoeling dat de hele keten, van productie tot gebruik, uiteindelijk bij het tankstation gaat plaatsvinden. De groene waterstof wordt in de toekomst geproduceerd met elektriciteit van het nabijgelegen zonnepark. Dat moet jaarlijks 250 ton waterstof opleveren, voldoende voor duizend personenauto’s of vijftig OV-bussen. Met zogeheten tubetrailers kan de groene waterstof ook vervoerd worden naar andere tankstations. Er wordt bovendien bekeken of de restwarmte die bij de productie vrijkomt later ook lokaal toegepast kan worden.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het is de bedoeling dat de groene waterstof later op het terrein zelf wordt opgewekt. Foto: Van Kessel Groep

De opening van de locatie past volgens de eigenaren goed binnen het ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’. Bijna honderd organisaties ondertekenden het convenant waarin werd afgesproken om werk te maken van een waterstofeconomie in de regio. Ook van Kessel en Hysolar behoren tot de deelnemers.

Van Kessel heeft een netwerk van 34 tankstations. Onder de merknaam Greenpoint timmert het bedrijf hard aan de weg met initiatieven voor duurzame mobiliteit. Zo werden er al elf multi-energy tankstations onder de vlag van Greenpoint gebouwd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.