Benzinepomp tankstation AgriSnellaad

Benzineprijs doorbreekt her en der grens van twee euro

Bron: Eigen foto

Voor het eerst in de geschiedenis werd zondag een benzineprijs gevraagd van meer dan twee euro per liter. Bij meerdere tankstations in het land werd die magische grens even doorbroken, blijkt uit gegevens van DirectLease Tankservice. Later op de dag zakte de prijs met 1,999 euro per liter weer net onder de twee euro. 

Het gaat hierbij niet om de gemiddelde landelijke adviesprijs (GLA), maar om de prijs die verschillende pomphouders zondag vroegen voor een liter Euro 95. De GLA stond zondag op 1.934 euro per liter, wat overigens ook weer een nieuwe record betekende. Voor diesel gold een adviesprijs van 1,572 euro per liter. Ook dat was een nieuw hoogtepunt. Halverwege juni werd het dieselrecord van 1,558 uit oktober 2012 verbroken, aldus UnitedConsumers. De prijzen bij onbemande tankstations en locaties die niet langs de snelwegen liggen, zijn over het algemeen lager.

Paul van Selms, directeur van consumentenorganisatie UnitedConsumers, zegt nooit eerder zulke grote verschillen tussen de adviesprijs en de prijs aan de pomp gezien te hebben. Zo steeg de prijs bij drie Esso-tankstations langs de snelweg even tot 2,019 euro per liter, bijna 9 cent meer dan de adviesprijs. ”Ik denk er wordt geëxperimenteerd in hoeverre je prijssegmentatie naar boven (en/of dynamic pricing binnen 24 uur) kan oprekken”, verklaart hij het verschil.

Honderd euro per vat

Dat de prijzen aan de pomp steeds hoger worden, heeft te maken met de stijgende olieprijs. Door de coronacrisis nam de vraag naar dat product sterk af, maar nadat verschillende economieën weer langzaam opengingen, steeg ook de vraag weer.

De prijs van een vat ruwe Brentolie is inmiddels ruim 75 dollar. De verwachting is dat dat bedrag mogelijk stijgt tot maar liefst honderd dollar per vat. Volgens het ANP heeft dat naast de groeiende vraag ook te maken met de afgenomen investeringen in nieuwe projecten in de oliesector. “Lagere investeringen zullen de druk tussen levering en vraag versterken nu economieën weer herstellen. Na verloop van tijd zien we dat de levering weer toeneemt en zal de balans weer terugkomen”, citeert het persbureau Darren Woods, topman van olieconcern ExxonMobil. Ook de topman van TotalEnergies, Patrick Pouyanné, denkt dat er een ‘behoorlijke kans’ is dat de olieprijs naar de honderd dollar stijgt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.