Maes en Yeet! bouwen aan grootste netwerk van ultrasnelladers in België tot nu toe

MAES-tankstation

Het Belgische Maes en het Nederlandse Yeet! gaan samen bouwen aan het grootste publieke netwerk van ultrasnelladers in België tot nu toe. De bedrijven zullen gezamenlijk driehonderd ultrasnellaadpalen van 350 kW plaatsen. De nieuwe laadvoorzieningen zullen het aantal snellaadpunten langs de Belgische wegen verdrievoudigen. 

Familiebedrijf Maes exploiteert ruim driehonderd tankstations onder de merken Maes, Esso en Shell. De eerste ultrasnelle laadpalen van Yeet! worden nog dit jaar in gebruik genomen. Volgens de planning hebben binnen drie jaar tijd de meeste tankstations van Maes een snellader van het Apeldoornse laadpaalbedrijf. Daarmee wordt Maes het eerste bedrijf in België dat binnen het eigen netwerk op grote schaal inspeelt op de transitie naar elektrisch rijden. Yeet! wordt door de samenwerking overigens direct marktleider in het land op het gebied van snelladen.

Infrastructuur ontbreekt

Volgens Maes zit ‘ultrasnel e-tanken’ in de lift in België, maar ontbreekt de publieke infrastructuur nog. Het land heeft momenteel 8482 publiek toegankelijke laadpunten, waarvan ongeveer 110 snelladers. Met de deal tussen de twee bedrijven komen daar ongeveer driehonderd tot 350 ultrasnelladers bij. Dat aantal hangt nog af van de behoefte aan laadcapaciteit. Sommige locaties zullen meer dan één snellader krijgen, zodat er geen wachttijden ontstaan op de tankstations. 

De bedrijven zullen de winst van het project delen. “Het is een win-win voor beide partijen. Wij leveren de locatie en kunnen onze klanten een duurzaam alternatief bieden, terwijl onze partner zorgt voor de investering, de technologie én de exploitatie”, aldus Luc Maes, co-ceo van de groep Maes. Ook bij Yeet!, dat ruim 60 miljoen investeert in het project, is men verheugd over de samenwerking: “Wij kiezen er bewust voor om gebieden te ontsluiten en dan start je best met strategisch gekozen locaties zoals grote verbindingswegen of drukke verkeersaders en dat is precies wat Maes ter beschikking stelt”, zegt ceo Wim Boer. 

Mix van laadpalen

Yeet! sloot over de Belgische grens eerder al een deal voor de plaatsing van honderd zogenaamde ‘Power Stations’. Door de nieuwe samenwerking komt het totaal aantal ultrasnelladers van de Nederlandse onderneming in het land op ruim vierhonderd. De Belgische overheid wil tegen 2025 minimaal 35.000 publiek toegankelijke laadpunten in het land hebben.

Tegen 2030 moeten dat er al zeker 66.000 zijn. Daarbij gaat het om diverse laadfaciliteiten. “Willen we elektrisch rijden zo vanzelfsprekend maken als water uit de kraan, dan is er een gezonde mix nodig tussen snel en traag laden”, meent Boer. ‘’Er moet enkel voldoende laadcapaciteit zijn op goed gekozen publiek toegankelijke plaatsen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.