Waterstoftankstation Antwerpen CMB.TECH

Eerste multimodale waterstoftankstation ter wereld geopend

In de haven van Antwerpen werd deze maand het eerste multimodale waterstoftankstation ter wereld geopend. Bij het tankstation van Compagnie Maritime Belge (CMB), gelegen aan het Havenhuis, wordt groene waterstof geproduceerd en aangeboden voor zowel schepen, tube trailers (mobiele waterstoftankstations), auto’s, vrachtwagens als bussen.

‘’Met de realisatie van het waterstoftankstation bewijst CMB.TECH dat het de volledige keten beheerst van de productie van de groene brandstof tot en met het gebruik van waterstof in verschillende toepassingen. Het concept zal de komende maanden verder worden verfijnd en is klaar om opgeschaald te worden. Havens zullen in de toekomst waterstof-hotspots worden omdat je daar een grote concentratie hebt aan toepassingen die lastig te elektrificeren zijn. We zijn dan ook heel verheugd dat we na twee en een half jaar ontwikkeling het station in gebruik kunnen nemen’’, aldus chief technology officer Roy Campe.

Het grote publiek

Het Belgische bedrijf koos voor de locatie op de grens tussen de stad en de haven omdat zo de industriële toepassingen in de haven van waterstof voorzien kunnen worden. Elektriciteit en water worden via de elektrolyser omgezet in waterstof. Met een compressor wordt deze waterstof tot een zeer hoge druk opgepompt naar verschillende buffers. Deze buffers zorgen ervoor dat een auto, vrachtwagen of schip kan tanken. Ook is de locatie volgens het bedrijf goed bereikbaar voor het grote publiek. Op het terrein zijn bovendien een aantal ultrasnelladers voor elektrische auto’s te vinden.

De onderzoeksafdeling van het bedrijf is sinds 2006 actief in de sector van de waterstof verbrandingsmotoren en koolstofarme technologieën. Het tankstation werd ontwikkeld nadat in 2017 het eerste passagierschip op waterstof de zee op ging. Ook dat schip kan nu tanken bij het nieuwe station.

Voor het waterstoftankstation, dat op 3 juni geopend werd, werkte CMB.TECH samen met partners zoals Ekinetix, Ballast Nedam Industriebouw, Alpha Engineering, Maximator en Cummins.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.