Snelweg

Mkb en zzp’ers weer volop onderweg na versoepeling coronamaatregelen

Snelweg

De versoepeling van de coronamaatregelen heeft geleid tot een verdere toename van het aantal reisbewegingen in het zakelijk verkeer. Dat blijkt uit een analyse van het tankgedrag van zakelijke rijders door kaartleverancier Travelcard. Ook grote bedrijven maken weer meer kilometers, maar de toename is minder groot dan bij het mkb.

Uit de cijfers van Travelcard blijkt dat de tweede lockdown, op 15 december 2020, in combinatie met de feestdagen leidde tot een grote terugval in brandstofgebruik. Bij zzp’ers en het mkb zakte dit naar 52 procent van de stand van 1 maart 2020. Bij grote bedrijven zelfs naar slechts 38 procent ten opzichte van 1 maart 2020.

De afgelopen maanden is het bedrijfsleven weer meer gaan rijden, met het mkb voorop. Pasen, Hemelvaart, de meivakantie en Pinksteren zorgden in april en mei zowel voor pieken als voor dalen. Nu zowel de feestdagen als de lockdown voorbij zijn, tanken ondernemers en medewerkers van het mkb alweer 97 procent van het volume van 1 maart vorig jaar.

Grote bedrijven werken nog veel thuis

Voor de grote bedrijven zien de cijfers er heel anders uit. Bij de banken, verzekeraars en andere corporates wordt nog heel veel thuisgewerkt. De lijn in zakelijk wegverkeer is wel stijgend. Sinds Pinksteren achter de rug is wordt er weer meer getankt en gereden: grote bedrijven zitten nu op 61 procent van het brandstofverbruik van 1 maart 2020. Naar verwachting zal deze lijn de komende week nog iets verder stijgen, tot de vakantieperiode begint.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.