Waterstoftankstation Hysolar in Nieuwegein opent 16 juni

Beeld: Remco Nieuwenbroek

Hysolar opent deze maand een waterstoftankstation in Nieuwegein. Vanaf 16 juni kunnen klanten op het terrein van aannemingsbedrijf Jos Scholman terecht voor groene waterstof. De locatie wordt het eerste openbare tankstation in de regio Utrecht waar de duurzame brandstof getankt kan worden. 

Het tankstation is een samenwerking tussen aannemingsbedrijf Jos Scholman, Alied Waters en zusterbedrijf KWR, dat vooraf hielp met het onderzoek en de ontwikkeling. De locatie krijgt twee tankzuilen met aansluitingen van 350 bar voor de zware transportmiddelen en 700 bar voor de personenauto’s.

Zelf produceren

Uiteindelijk willen de partijen ook zelf groene waterstof produceren, maar in het eerste jaar wordt de brandstof nog door een andere partij aangeleverd. De eigen productie gaat daarna eveneens in Nieuwegein plaatsvinden, een kilometer van het tankstation vandaan. Via een pijpleiding komt het dan bij de locatie terecht. Volgens Hysolar stijgt de waterstofproductie binnen enkele jaren naar 250 ton per jaar: voldoende voor het dagelijks gebruik van ongeveer 750 personenauto’s of 25 bussen.

Medeaandeelhouder Jos Scholman wilde zelf al emissievrij gaan werken, maar besloot het grootser aan te pakken met de bouw van het tankstation. ‘’Vijf jaar geleden was er vooral scepsis over waterstof: te duur, te gevaarlijk, onpraktisch. Nu is het bijna dagelijks positief in het nieuws’’, aldus Scholman tegen het AD. De prijs aan de pomp zal zo’n 14 euro per kilo waterstof bedragen. De ondernemers verwachten dat de locatie over een jaar of twee tot drie rendabel zal zijn.

Waterstofconvenant

Hysolar was eind april nog een van de partijen die het waterstofconvenant van Utrecht ondertekende. De provincie Utrecht, KWR Water Research Institute en het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven organiseerden een online bijeenkomst waarin het ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’ ondertekend werd door ondernemers, gemeenten, kennisinstellingen en andere partijen. Andere bedrijven uit de sector die hun handtekening onder het convenant zetten, waren Total, Vissers Energy Group en D!vers. Het doel van het convenant is om het gebruik en de productie van groene waterstof in de provincie Utrecht te stimuleren.

Het is de bedoeling dat er in de regio uiteindelijk zo’n 1500 personenauto’s en 300 vrachtwagens op waterstof rijden. In Utrecht wordt gewerkt aan de realisatie van vijf tot tien waterstoftankstations.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.