Neste hernieuwbare benzine

Neste brengt mogelijk eerste hernieuwbare benzine op de markt

Bron: Neste

Mogelijk komt Neste binnenkort met een hernieuwbare benzine op de proppen. Het Finse bedrijf zou daarmee de eerste zijn die een dergelijke brandstof voor commercieel gebruik ontwikkelt. Het product heeft dezelfde eigenschappen als fossiele benzine, maar is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Neste gaat nu de laatste testfase in Zweden in met als doel om de brandstof daadwerkelijk op de markt te brengen.

Tot op heden is er nog geen commerciële oplossing beschikbaar waarmee fossiele benzine vervangen kan worden en zo de hoge broeikasgasuitstoot van de conventionele benzineauto teruggedrongen kan worden. Bij bestaande oplossingen moet ofwel geïnvesteerd worden in nieuwe voertuigen, ofwel de oude auto aangepast worden. De nieuwe brandstof is daarentegen geschikt voor het bestaande wagenpark. Het product voldoet namelijk aan de zogenaamde EN228 standaard en kan zowel in bestaande als in nieuwe benzine- en hybrideauto’s worden gebruikt.

65 procent

De hernieuwbare benzine die Neste test, bestaat uit meer dan 75 procent bio-based grondstoffen. Het resterende deel bestaat uit conventionele fossiele benzine zodat voldaan wordt aan de huidige specificaties van de EN228 standaard, een norm voor het bijmengen van andere producten.

Met de brandstof zou een ‘aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door benzine- en hybrideauto’s’ mogelijk gemaakt worden. Het zou daarbij, in vergelijking tot fossiele brandstoffen, gaan om vermindering van 65 procent gedurende de levenscyclus van het product. “Landen kunnen zo hun nationale ambities verhogen om de uitstoot van broeikasgassen nog verder terug te dringen, omdat de industrie nieuwe, impactvolle oplossingen kan introduceren”, aldus uitvoerend vice-president van Neste Carl Nyberg.

Neste wil het cijfer van 65 procent nog verder verbeteren en uiteindelijk tot een emissiereductie van maar liefst 90 procent komen bij het gebruik van de brandstof. Mocht die afname daadwerkelijk bereikt worden, zou het volgens het bedrijf gaan om een vergelijkbare broeikasgasemissie als bij een elektrisch voertuig.

Powertrain

De nieuwe brandstof wordt getest in samenwerking met Powertrain Engineering Sweden AB, een leverancier van Volvo Cars. Powertrain, die aandrijflijnen en hybride systemen van de volgende generatie levert aan Volvo Cars en andere fabrikanten, evalueert nu de hernieuwbare benzine van Neste. De testen vinden plaats in een laboratoriumogeving, maar ook op de weg met twee echte voertuigen. Het doel van de tests is om de eigenschappen van de brandstof te bestuderen en aanpassingen aan de brandstof aan te brengen om de emissies verder te verlagen vóór een commerciële lancering. Neste is van plan de resultaten in de komende maanden te evalueren.

De Europse Unie heeft de doelstelling om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55 procent terug te dringen ten opzichte van 1990. Neste denkt dat het product daar mogelijk een belangrijke bijdrage bij kan leveren. De momenteel bestaande alternatieven voor benzineauto’s zorgen volgens het bedrijf niet voor een ‘significante vermindering van het gebruik van fossiele benzine in een voldoende kort tijdsbestek’.

Neste ontwikkelde eerder al een hernieuwbare diesel en is wereldwijd de grootste productent van dat product. Ook investeert het bedrijf in de ontwikkeling om op langere termijn hernieuwbare benzine te produceren waarin tot 95 procent van de grondstoffen uit hernieuwbare bronnen afkomstig is. De onderneming biedt naar eigen zeggen ‘oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen’.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.