Nederland wil meer Europees toezicht op fraude met biobrandstof

Een vijftal Europese lidstaten, waaronder initiatiefnemer Nederland, gaat samen aan de slag om fraude met biobrandstof te bestrijden. Dat laat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten. Omdat de sector groeit, is het volgens de landen noodzakelijk dat de duurzaamheid van biobrandstoffen gewaarborgd blijft.

Een coalitie van België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en dus Nederland meent dat Europese samenwerking nodig is om de duurzaamheid te verzekeren. In die landen wordt het meerendeel van de Europese biobrandstoffen geproduceerd. Omdat de productieketen van biobrandstof internationaal is, moet de controle daar volgens de landen ook op gericht zijn. Eerder werd bijvoorbeeld grensoverschrijdende fraude opgespoord vanuit Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk, laat het ministerie weten.

Fraude

Vanwege de internationale productieketen wisselen landen onderling signalen van fraude en verschillende werkwijzen uit. Naast privaat toezicht willen de Europese lidstaten dat er ook goed publiek toezicht op de sector komt. “De markt groeit, dus moet het toezicht meegroeien. Zo garanderen we de duurzaamheid van de biobrandstoffen die we inzetten. En dat is belangrijk. Niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de investeringszekerheid van bedrijven in de sector. We slaan nu de handen ineen, want we kunnen dit niet zonder Europese samenwerking”, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Eurocommissarissen

De vijf landen deden de oproep voor meer toezicht en handhaving op biobrandstoffen bij eurocommissarissen Frans Timmermans en Kadri Simson. Het vijftal landen wil dat de Europese wetgeving aangepast wordt, zodat de lidstaten een stevigere basis hebben om privaat en publiek toezicht op de biobrandstofketen te verbeteren en dat overal hetzelfde gebeurt.

Om de klimaatdoelen te behalen en de omschakeling naar volledig emissievrij transport te maken, zijn volgens het ministerie voorlopig nog biobrandstoffen nodig. Daarbij moet de duurzaamheid volgens de landen wel gegarandeerd worden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.