Nederlandse weggebruikers gaven vorig jaar 1,8 miljard minder uit aan benzine

Automobilisten gaven in 2020 zo’n 1,8 miljard euro minder uit aan benzine dan in het jaar daarvoor. Dat is een daling van bijna 19 procent ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit berekeningen van vergelijkingswebsite Pricewise, gedaan op basis van cijfers van het CBS.

De enorme afname is volgens Pricewise te verklaren door de gemiddelde prijsdaling aan de pomp vanwege de coronacrisis, het lagere aantal gereden kilometers door de coronamaatregelen en de nieuwe snelheidsregel die werd ingevoerd.

138 euro

De afzet van benzine was voor het laatst zo laag in het jaar 1992. De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 lag in 2020 zo’n 5,2 procent lager dan in 2019. Het gaat daarbij om een verschil van bijna 9 cent. De prijs van LPG daalde gemiddeld met 3 cent per liter, waardoor in het afgelopen jaar voor 28,4 miljoen euro minder van de brandstof werd afgenomen. Bij diesel ging het om een daling van 12 cent per liter: een daling van 8,8 procent.

De bezitter van een personenauto gaf volgens Pricewise vorig jaar gemiddeld 138 euro minder uit aan benzine bij het tankstation dan een jaar eerder. 54 procent van de personenauto’s in het Nederlandse wagenpark rijdt volgens het bedrijf op benzine.

De laatste tijd stijgt de prijs van benzine juist hard. Zo werd het record voor de adviesprijs van een liter benzine onlangs nog verbroken. Mogelijk stijgt het bedrag alleen maar verder.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.