AgriSnellaad

AgriSnellaad wil laadpaal in elk Zeeuws dorp

Foto: AgriSnellaad

Het plaatsen van laadpalen in Zeeland is niet te vergelijken met de installatie van laadvoorzieningen in de randstad, zegt Roel Clement. Volgens de manager brandstoffen en laden van AgriSnellaad zijn de uitdagingen in het landelijke gebied heel anders. “Eerst maar eens in ieder dorp een laadpaal, terwijl het in Amsterdam de vraag is hoe je ervoor zorgt dat er genoeg laders geplaatst worden.’’

Inmiddels is AgriSnellaad een van de belangrijkste spelers op het gebied van laden in Zuidwest-Nederland. De teller staat op ongeveer 250 laadpalen, verspreid over 130 locaties in de hele provincie Zeeland, het zuidelijke deel van Zuid-Holland en West-Brabant. Dat gebied wordt langzaam groter. Het bedrijf is, net als AgriSneltank en CZAV Brandstoffen, onderdeel van de CZAV mobility group.

Toerisme

Hoewel het gebied waarin AgriSnellaad werkt relatief dunbevolkt is, geldt dat niet in de zomermaanden. “We hebben een piek door de toeristen, ook in laadvraag. Wij investeren daar met AgriSnellaad in, maar als dat betekent dat die laadbehoefte er slechts drieënhalve maand per jaar is, betekent dat ook dat de palen achtenhalve maand minder bezet zijn. Dat maakt het in de businesscase wel uitdagend’’, vertelt Clement. “Hoeveel palen ga je op een strandpark zetten? Als je daar in augustus op een mooie dag naartoe gaat, kan je er niet genoeg kwijt. Dan is dat fantastisch. In de winter is dat anders.’’

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Toerisme heeft een grote invloed op de laadvraag in Zeeland. Foto: AgriSnellaad

Omdat de vraag naar laadmogelijkheden maar een paar maanden per jaar piekt, denkt het bedrijf alvast na over alternatieven voor de rustigere periodes. “Misschien moet je bij het strand wel naar een innovatieve oplossing. Zoals we het met de strandhuisjes kennen, moeten de laadpalen misschien ook wel alleen in het seizoen geplaatst worden. Dan staan ze de rest van de tijd ergens anders. Enerzijds is dat onwenselijk, maar anderzijds: waarom zouden we het niet verkennen?’’

Lokaal karakter

Toeristen zijn belangrijk voor het Zeeuwse bedrijf, maar de lokale bevolking is misschien nog wel belangrijker. AgriSnellaad wil, net als de formule AgriSneltank, een lokale speler zijn. Dat hoeft volgens Clement niet te betekenen dat de regio niet vergroot kan worden, maar wel dat alles binnen het netwerk past. “Onze propositie als partij uit de regio onderscheidt ons in de markt. We leveren regionale stroom via de laadpalen. Waar mogelijk werken we met regionale partijen en we hebben korte lijnen met de gemeenten. Ook onze mensen komen uit dit gebied.’’

De Zeeuwse partij heeft wel te maken met concurrentie in de provincie, maar juist die lokale propositie sluit goed aan. “We zitten dicht op de bal. Dat werkt. Bij andere grote landelijke partijen kom je in een soort systeem terecht. Het is een automatische aanvraag en je krijgt een automatisch antwoord. Dat is ook een keuze. Wij gaan voor het persoonlijke en het herkenbare. Bovendien kent iedereen hier wel een boer die lid is van de coöperatie CZAV. Dan is de provincie niet zo groot.’’

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

AgriSnellaad Brouwershaven
Een laadpaal van AgriSnellaad in Brouwershaven. Foto: AgriSnellaad

Volgens de manager brandstoffen en laden wil AgriSnellaad de partij zijn die ‘het zoet en het zuur’ doet. Daarbij gaat het bedrijf voor locaties waar de auto’s bijna vanzelf komen, maar kiest het er ook voor om laadpalen te plaatsen in afgelegen dorpen. “In het totaalpakket van ons als regionale partij vinden we dat dat er ook bijhoort. Dat laat zien waar je voor staat. Er zijn veel partijen in de petrolbranche die hiermee aan de slag gaan, maar wij zijn wel een van de partijen die het nu ook al zichtbaar en heel robuust doet. Ik heb nog geen collega’s gezien die dat ook zo doen. Qua realisatie lopen we zeker voorop’’, zegt Clement trots.

Kleine tankstations

Volgens de manager is het exploiteren van laadpalen, die van het merk Ecotap zijn, te vergelijken met het exploiteren van kleine tankstations, behalve dat de locaties zelf in het bezit zijn van een andere partij. AgriSnellaad investeert in de voorziening, zodat bedrijven in de regio het product kunnen aanbieden aan bijvoorbeeld toeristen. “Maar wij verkopen de stroom. Dat is ons model.’’

Naast de reguliere laders van 22 kW, plaatst het bedrijf ook snelladers van 60 kW. Die staan momenteel overigens alleen nog maar bij een deel van de 22 onbemande AgriSneltank-locaties. Later komen die ook voor bijvoorbeeld supermarkten te staan. “Deels volgen we vraag, deels kiezen we in overleg met gemeenten ook strategische locaties uit.’’

Verdubbeling

Dit jaar nog verdubbelt het bedrijf het aantal laadplekken en ontstaat er een ‘intensiever netwerk met iets meer focus richting West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden’. Met de kennis van nu denkt Clement dat ook het uiteindelijke doel van 1500 geplande laadpalen in Zuidwest-Nederland overtroffen gaat worden. “Ik verwacht wel dat dat gaat gebeuren. Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld gebieden in de randstad, zijn het getallen die helemaal nergens over gaan. Maar als er al een paal staat in het dorp Kwadendamme, dan is dat al heel wat. Dat soort dorpen zie je in wel 80 procent van Zeeland. Daar zet je niet zomaar vijftig palen.’’

Dit artikel is verschenen in TankPro Magazine nummer 2. Wil je hét vakblad voor de tankstationsector voortaan in de brievenbus? Sluit dan direct een abonnement af en ontvang het blad 6x per jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.