Helft producten Shell moet in 2035 schoon zijn

De helft van de energie die Shell rond 2035 levert, zal schoon zijn. Dat zei topman Ben van Beurden in een gesprek met het Amerikaanse medium Axios. Mocht dat doel toch niet behaald worden, dan hebben zowel Shell als de maatschappij volgens Van Beurden een probleem.  

Shell wil in 2050 volledig CO2-neutraal opereren. Dat doel moet niet alleen behaald met de productie van meer hernieuwbare energie en minder olie en gas, maar ook door CO2 af te vangen en waterstof te produceren. Zondag werd bekend dat het bedrijf miljarden euro’s aan subsidie krijgt om CO2 op te slaan in een leeg gasveld onder de Noordzee. Op die manier moet de uitstoot van CO2 flink gereduceerd worden. Shell wil daarnaast vanaf de zomer zelf groene waterstof produceren in Duitsland.

Druk

Toch vindt Van Beurden het onterecht dat alle druk voor verduurzaming bij Shell gelegd wordt. “Als je van fossiele brandstoffen af wilt, moet je iets aan het gebruik doen, niet aan de productie”, citeert het ANP de topman. Volgens hem moet er dan ook niet op gerekend worden dat Shell van de een op de andere dag stopt met bijvoorbeeld de verkoop van diesel aan trucks.

Ook Shell Nederland introduceerde dinsdag vijf nieuwe doelen voor een toekomst met schone energie. “Juist in de energietransitie kunnen wij met onze kennis en kunde een bijdrage leveren aan een innovatief en schoner energiesysteem”, zegt president-directeur van Shell Nederland Marjan van Loon. De doelen zijn onderdeel van de wereldwijde strategie van het bedrijf.

Voorbeeldfunctie

In de doelen komen verschillende punten naar voren. Zo wil het bedrijf tegen 2040 alleen CO2-neutrale energie leveren voor alle vormen van wegtransport en daarnaast toonaangevend zijn in investeringen en innovaties in schonere energie. Ook wil het bedrijf de Nederlandse economie versterken door te investeren in toekomstbestendige banen en bijvoorbeeld het delen van kennis om leveranciers te helpen hun CO2-uitstoot ook te verminderen. Bovendien wil Shell Nederland transparant zijn over bijvoorbeeld belastingzaken en voortgang die geboekt worden bij de transitie naar het CO2-neutraal ondernemen. Tot slot wil het bedrijf vooroplopen in de ontwikkeling van circulaire chemicaliën.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.