Waterstof kalibreren

Mobiele unit moet commercieel aanbieden van waterstof breder mogelijk maken

Foto: NMI persbericht

Nationaal Metrologisch Instituut VSL lanceerde donderdag een mobiele kalibratiefaciliteit voor waterstoftankstations. Met het apparaat kunnen waterstofpompen zo afgestemd worden dat het aantal afgenomen kilo’s overeenkomt met de prijs die de klant na een tankbeurt moet betalen.

Waterstof wordt aan de pomp afgerekend per kilo. De mobiele kalibratiefaciliteit van VSL tankt waterstof zoals een auto dat ook zou doen. Vervolgens wordt in de machine exact gewogen hoeveel brandstof er is getankt. Dat wordt vervolgens vergeleken met de meter op de pomp. Zo kan bepaald worden of de meter op de waterstofpomp correct is afgesteld.

Verplicht

Het is voor pomphouders met een openbaar waterstoftankstation wettelijk verplicht om de pompen te laten controleren, kalibreren (afstemmen) en certificeren door een hiertoe aangewezen instantie. Alleen dan mag de duurzame brandstof commercieel verkocht worden. De mobiele faciliteit van VSL kan daar dus voor gebruikt worden. Zo draagt het instituut naar eigen zeggen bij aan de inzetbaarheid van waterstof als vervanger van meer vervuilende brandstoffen.

VSL verwacht dat de mobiliele kalibratiefaciliteit, die in Europees verband werd ontwikkeld, ervoor zorgt dat particulieren op meer plekken kunnen tanken en het aantal vervoersmiddelen dat rijdt op waterstof zal groeien. “Om drempels voor het gebruik van waterstof weg te nemen is het belangrijk dat afnemers erop kunnen vertrouwen dat de waterstofpompen bij tankstations accuraat zijn. Wij zijn er dan ook trots op dat wij met deze eerste mobiele kalibratiefaciliteit in Nederland kunnen bijdragen aan dat vertrouwen”, aldus directeur Fabienne van Booma.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.