Vrachtwagen TLN

ECTA vraagt om meer laad- en tankinfrastructuur in Europese Unie

De European Clean Trucking Alliance (ECTA) roept de Europese Unie op om bindende regels op te stellen voor de aanleg van duurzame laad- en tankinfrastructuur voor vrachtverkeer. De alliantie schrijft in een brief aan de Europese Commissie dat de klimaatdoelstellingen zo beter behaald kunnen worden. 

Hoewel er steeds meer emissievrije vrachtwagens op de weg komen, ontbreekt het volgens de alliantie aan de infrastructuur om die voertuigen ook op te laden. Daarnaast bestaan er grote verschillen tussen de Europese landen onderling als het gaat om duurzaamheidsplannen en -ambities. Om het goedervervoer te verduurzamen en de klimaatdoelstellingen op tijd te halen, moeten lidstaten zo snel mogelijk beginnen met de aanleg van laadpunten en waterstoftankstations, vindt ECTA.

Nergens opladen

Volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN), dat deel uitmaakt van de alliantie, is de beschikbaarheid van voldoende laad- en tankinfrastructuur cruciaal. “Want wat heb je aan een emissievrije truck, als je die nergens kan opladen? Toch zijn de Europese richtlijnen voor de aanleg van die infrastructuur veel te vrijblijvend. Om transporteurs te garanderen dat zij in de toekomst hun elektrische of waterstof aangedreven vrachtwagen kunnen gebruiken, moet de Europese Commissie alle lidstaten bindende doelstellingen en quota voorschrijven”, aldus Rob Aarse, beleidsadviseur duurzaamheid bij TLN.

Stedelijke knooppunten

In 2030 moeten er op de Europese wegen 80.000 emissieneutrale voertuigen rijden. ECTA pleit er daarom voor dat er vanaf 2025 minimaal twee openbare laadstations voor elektrische vrachtwagens beschikbaar zijn bij stedelijke knooppunten. Vijf jaar later moeten dat er minimaal tien zijn. De alliantie wil dat de Europese Unie erop toeziet dat landen vóór 2030 het elektriciteitsnet verzwaren en een basisinfrastructuur voor waterstoftankstations bouwen.

Eerder deden de European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) en Transport & Environment (T&E) een soortgelijke oproep aan de Europese Unie. Zij willen dat er voor 2030 minimaal 42.000 extra laadpalen voor elektrische vrachtwagens worden geplaatst. Daarnaast willen de partijen dat het aantal waterstoftankstations flink wordt uitgebreid.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.