Fastned met shop plan

Brancheverenigingen bestuderen vervolgstappen na uitspraak over shops Fastned

Bron: Fastned

De rechtbank in Den Haag oordeelde woensdag dat Fastned de laadstations langs de Nederlandse snelwegen mag uitbreiden met shops en toiletten. Meerdere brancheorganisaties zien die uitspraak als een nederlaag.‘’We hebben donderdag kennis genomen van de uitspraak van de rechtbank Den Haag en bestuderen momenteel gezamenlijk met onze advocaten het vonnis’’, laten de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) en de Vereniging Particuliere Rijkswegvergunningen van Tankstations (VPR) in een gezamenlijke reactie weten. 

De twee brancheorganisaties voegden zich samen met Enviem Retail en de Federatie van Wegverzorgende Horecabedrijven (FWH) in de rechtszaal aan de kant van de Staat. Die wilde jarenlang geen vergunningen voor extra voorzieningen aan Fastned verlenen vanwege afspraken met pomphouders die de locaties na veilingen bemachtigden. Maar, het weigeren van die vergunningen aan het snellaadbedrijf voor bijvoorbeeld een shop of een toilet mag niet langer, vindt de rechtbank. 

Rijksvastgoedbedrijf

De Staat sloot jaren geleden overeenkomsten met de exploitanten van tankstations langs de snelweg. Daarin werd opgenomen dat de locaties op verzorgingsplaatsen om de vijftien jaar van eigenaar kunnen wisselen. Ze gaan dan naar de hoogste bieder tijdens de veiling, die wordt georganiseerd door het Rijksvastgoedbedrijf. Het doel van de veilingen is om de concurrentie langs de snelweg te bevorderen en het aanbod voor de klant interessanter te maken. Hoewel de eigenaren van een locatie alle rechten in handen hebben, hadden in eerste instantie niet alle pomphouders interesse om laadpalen te exploiteren. Die rol ging Fastned uiteindelijk op 201 van de 245 verzorgingsplaatsen vervullen.

Het bedrijf wilde de elektrische rijders daar later ook kunnen voorzien van een broodje en een toilet. Lange tijd werd ze dat verboden, omdat het in strijd zou zijn met de rechten van de pomphouders, maar daar komt nu dus verandering in. Daarnaast moet de Staat een schadevergoeding betalen voor de drie onterecht afgewezen vergunningsaanvragen van Fastned in Velder, De Horn en Hellevliet. Om hoeveel euro dat gaat, gaat Fastned nog inventariseren. ‘’Het vonnis houdt in dat op drie verzorgingsplaatsen door het Rijksvastgoedbedrijf privaatrechtelijke toestemming gegeven dient te worden voor de vestiging van een shopruimte. Echter is nog onduidelijk onder welke voorwaarden deze goedkeuring wordt verstrekt’’, leggen Helene Hol (VNPI) en Gabrielle Pielage (VPR) uit.

Concreet plan

Fastned noemt de uitspraak in een reactie alvast ‘mooi nieuws’. De CEO van het bedrijf, Michiel Langezaal, liet weten blij te zijn met de uitspraak. “Dit oordeel van de rechter is ontzettend goed nieuws voor elektrische rijders, want die drinken net zo graag een kopje koffie als benzinerijders. Goede voorzieningen bij laadstations zijn van groot belang voor het versnellen van de energietransitie en dat is ons doel.”

Om te bepalen waar Fastned nog meer shops en toiletten gaat plaatsen, wordt eerst een concreet plan uitgewerkt. ‘’Per locatie moeten we een Wbr-vergunning aanvragen, en dat kan soms ook wel een half jaar duren, dus het duurt nog wel even voordat de eerste shops er zijn’’, zegt een woordvoerster van het bedrijf. Hoeveel locaties uiteindelijk een shop krijgen, kan Fastned nog niet zeggen.  

Voor de brancheverenigingen is de kous hier nog niet mee af. ‘’Wij gaan er van uit dat de Staat in beroep zal gaan tegen deze uitspraak. Voor wat betreft de eventueel door ons nader te nemen stappen, dienen wij het vonnis eerst nader te bestuderen en de eventuele opties met onze advocaat te bespreken. Vervolgens zullen wij binnen onze besturen de opties gaan bespreken.’’

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.