Foto: Jumbo / VDL / DAF

ACEA wil 42.000 nieuwe laadpalen en duizend extra waterstoftankstations in Europa

Foto: Jumbo / VDL / DAF

De European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) en Transport & Environment (T&E) roepen de Europese Unie op om voor 2030 minimaal 42.000 laadpalen voor elektrische vrachtwagens te plaatsen. Daarnaast willen de partijen dat het aantal waterstoftankstations flink wordt uitgebreid. Dat schrijven ze in een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie.

De organisaties willen dat de eerste 11.000 laders voor 2025 geplaatst zijn in Europa. ACEA, de Europese brancheorganisatie voor autofabrikanten, noemt de oproep ambitieus, aangezien er momenteel nauwelijks laadpalen specifiek voor vrachtwagens zijn. Toch acht de brancheorganisatie het noodzakelijk voor het behalen van de doelstellingen in de Europese Green Deal.

Waterstoftankstations

Daarnaast wil de brancheorganisatie dat er voor 2025 zo’n driehonderd waterstoftankstations voor zwaar verkeer worden gebouwd. Dat moeten er ongeveer duizend zijn tegen 2030. De partijen vinden het noodzakelijk dat deze ontwikkelingen plaatsvinden, zodat de professionele transportsector de overstap kan maken naar zero-emissie mobiliteit.

Vrachtwagens die elektrisch of op waterstof rijden, hebben een specifieke laad- en tankinfrastructuur nodig vanwege hun hoge stroom- en energievraag, evenals ruimte-, parkeer- en toegangsvereisten, stelt de brancheorganisatie. “Onze industrie zet zich volledig in voor de Green Deal en daarmee uiterlijk in 2050 voor CO2-neutraal goederenvervoer over de weg. Daarom investeren we massaal in CO2-neutrale vrachtwagens”, aldus voorzitter van ACEA Martin Daum. “Onze klanten zullen echter niet in deze voertuigen investeren als ze niet gemakkelijk kunnen opladen en bijtanken terwijl ze goederen van het ene land naar het andere brengen.”

Grote partijen als DAF Trucks, Daimler Trucks, Ford Trucks, IVECO, MAN Truck & Bus, Scania en Volvo Group zijn aangesloten bij ACEA.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.