Hysolar waterstoftankstation Nieuwegein impressie

Hysolar bouwt eerste openbare waterstoftankstation in regio Utrecht

Bron: Hysolar nieuwsbericht

Het eerste openbare waterstoftankstation in de regio Utrecht opent dit voorjaar zijn deuren. Het tankstation, dat wordt gebouwd door Hysolar, komt in Nieuwegein te staan. De locatie krijgt twee tankzuilen met aansluitingen van 350 bar voor de zware transportmiddelen en 700 bar voor de personenauto’s.

Volgens Hysolar, eveneens gevestigd in Nieuwegein, krijgt waterstof een belangrijke rol in de energietransitie. De opening van het waterstoftankstation is een belangrijke stap op weg naar mobiliteit zonder emissies van CO2 en gebonden stikstof, zegt het bedrijf. Het waterstoftankstation moet in staat zijn om uiteindelijk meer dan 250.000 kilo waterstof per jaar te leveren.

Productie

In het eerste jaar wordt de groene waterstof nog extern aangevoerd. Later vindt de productie lokaal plaats, waarbij gebruik wordt gemaakt van stroom opgewekt door zonnepanelen op het nabijgelegen terrein van WRK/Waternet. Volgens medeaandeelhouder van het nieuwe tankstation Jos Boere maakt die combinatie van productie en aanbod ‘het concept compleet’. “De ervaringen in Nieuwegein komen goed van pas om anderen van advies te dienen.”

Ook zijn er al andere locaties in de regio waarvan de plannen voor een waterstoftankstations klaarliggen. ‘’We werken graag mee aan de vergroening van de mobiliteitssector, en zijn in dat licht ook erg blij met bedrijven die hierin het voortouw nemen”, aldus gedeputeerde Arne Schaddelee. Om welke locaties het gaat, is niet duidelijk.

Voor de bouw wordt naast investeringen ook gebruik gemaakt van een subsidie vanuit het landelijke DKTI-programma. Wanneer de locatie precies opent, is nog niet bekend. 

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.