Waterstoftankstation Ekinetix Antwerpen

Nederlands bedrijf Ekinetix opent waterstoftankstation in Antwerpen

Bron: Ekinetix persbericht

Het Nederlandse bedrijf Ekinetix rondde deze week de bouw van een waterstoftankstation in Antwerpen af. Het tankstation is zowel bedoeld voor lichte als zware waterstofvoertuigen, zoals auto’s, bussen en vrachtwagens. Ook biedt de locatie snelladers van 350 kW voor batterij-elektrische voertuigen, waarmee het tankstation ‘garant staat voor de belevering van zero-emissie mobiliteit in de volle breedte’.  

Op donderdag 1 april werd de eerste auto op de nieuwe locatie gevuld met waterstof. Daarmee werd de installatie technisch gereed bevonden. Het tankstation in de Antwerpse haven kan ook gebruikt worden voor het leveren van brandstof aan schepen. In dit geval gaat het om het bunkeren van waterstof.

Dun netwerk

‘’Het netwerk aan waterstofvulpunten is nog erg dun. Daarom is dit multifunctionele station een welkome aanvulling, waar meteen elk type voertuig terecht kan’’, schrijft het bedrijf uit Zwijndrecht dat verantwoordelijk was voor het volledige projectmanagement. Projectmanager Paul Blankenvoorde is tevreden met de snelle oplevering van het station, ondanks de coronacrisis. Het tankstation werd namelijk in zeven maanden gerealiseerd. “Dit station heeft de unieke combinatie van tanken en bunkeren.”

Productie

Ook kan op de locatie voorzien worden in de productie en opslag van groene waterstof. ”De geproduceerde waterstof kan zo elders worden gebruikt of worden verkocht”, aldus Blankenvoorde. Later kan het station verder opgeschaald worden. Volgens advies- en ingenieursbureau Ekinetix past de locatie goed in de strategische visie van het bedrijf. ”Ons doel is de energietransitie versnellen’’, aldus commercieel directeur Jaco Reijerkerk. 

De installatie is sinds deze week volledig operationeel. De komende weken volgen nog een aantal controles, waarna het tankstation in mei officieel opent voor publiek. 

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.