Avondklok wederom verlengd, maar shop mag uur langer openblijven

De avondklok wordt voor de vierde keer verlengd en geldt voorlopig tot 20 april. Dat maakte minister-president Mark Rutte dinsdagavond bekend tijdens een nieuwe persconferentie over het coronavirus. Daartegenover staat wel een kleine versoepeling: de maatregel gaat vanaf 31 maart een uur later in. Dat betekent ook dat de shop een uur langer volledig open mag blijven. 

In plaats van 21.00 uur, geldt de avondklok vanaf volgende week woensdag pas vanaf 22.00 uur. Daar drongen burgemeesters in het Veiligheidsberaad van maandag al op aan. Vooral omdat het weer beter wordt en de zomertijd komend weekend ingaat, zijn mensen sneller geneigd om naar buiten te gaan. 

Voor tankstations betekent de versoepeling van de avondklok dat het deel met levensmiddelen in de shop een uur later gesloten mag worden, namelijk tussen 21.45 uur en 04.30 uur. Tot 30 maart is dat dus nog vanaf 20.45 uur. Wel kan in die uren, net zoals voorheen, de verkoop van brandstoffen en daaraan verwante artikelen doorgaan. Ook het verkopen van warme dranken blijft toegestaan. Overdag blijven ook de overige coronamaatregelen in de shop gelden.

Twee weken geleden bestond nog de gedachte dat dit de laatste periode met een avondklok zou zijn, maar versoepelingen kunnen nog niet doorgevoerd worden omdat het aantal besmettingen juist weer stijgt in plaats van daalt. Sinds 23 januari is de avondklok in Nederland van kracht. Mensen mogen tijdens de nachtelijke uren niet zonder geldige reden de straat op.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.