Biobrandstoffen winnen in Nederland aan populariteit

Nederlandse automobilisten en vrachtwagenchauffeurs kiezen er steeds vaker voor om biobrandstoffen, zoals biodiesel en bio-ethanol, te tanken in plaats van diesel of benzine. Dat stelt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de klimaatdoelstelling hernieuwbare energie in de vervoerssector. Ook elektriciteit en bijvoorbeeld biogas worden populairder.

Volgens de NEa hebben brandstofleveranciers elk jaar een grotere verplichting om hernieuwbare energie te leveren aan de Nederlandse vervoersmarkt. Daaronder valt ook de zeevaart. In 2020 moest 16,4 procent van de totale brandstoflevering bestaan uit duurzamere alternatieven. In het afgelopen jaar bleek dat daaraan ruim werd voldaan. Het aandeel hernieuwbare energie kwam uiteindelijk op bijna 20 procent. 

Europese norm

Volgens de Europese richtlijn moet 10 procent van de benzine en diesel die aan de Nederlandse vervoersmarkt werd geleverd vervangen worden door hernieuwbare brandstoffen. Ook dat percentage haalde Nederland dus ruim. Ongeveer een derde van biobrandstoffen werd overigens geleverd aan de zeevaart. Dat buiten beschouwing latend, bedraagt het aandeel van hernieuwbare energie in Nederland nog altijd 11 procent, wat meer is dan de Europese norm. 

De NEa stelt dat er vanaf 2022 strengere limieten komen op het gebruik van biobrandstoffen uit ‘voedsel- en voedergewassen’. In 2020 waren deze brandstoffen nog goed voor 1,7 procent van de totale hoeveelheid biobrandstoffen, terwijl de limiet op 5 procent ligt. Hetzelfde geldt voor biobrandstoffen gemaakt uit gebruikt frituurvet en dierlijk vetten, zoals HVO. 12,1 procent van de biobrandstoffen werd in 2020 gemaakt uit deze vetten.

Het doel is om de meer geavanceerde biobrandstoffen te stimuleren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakt de definitieve limieten die gelden vanaf 2022 binnenkort bekend.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.