Europese landen vragen om verbod op benzine- en dieselauto in 2030

Als het aan een negental Europese landen ligt, komt er een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s. De landen, waar ook Nederland deel van uitmaakt, doen die oproep bij de Europese Commissie. Op die manier moet de CO2-uitstoot in de Europese Unie verminderd worden.

Naast Nederland vragen ook Oostenrijk, België, Denemarken, Griekenland, Ierland, Litouwen, Luxemburg en Malta om de brandstofmotor sneller te laten verdwijnen. Hierbij gaat het ook om bestelbusjes. “Als je rekening houdt met de levensduur van auto’s en het bereiken van CO2-neutraliteit in 2050, dan moeten nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren rond 2030 worden uitgefaseerd”, aldus demissionair staatssecretaris van Infrastructuur Stientje van Veldhoven.

De EU-landen schrijven in de brief dat de transportsector een van de grootste veroorzakers is van de uitstoot van broeikasgassen. “Het verminderen van de uitstoot door het wegverkeer zal de sleutel zijn, want het vervoer over de weg is goed voor circa 70 procent van de totale broeikasgassen in het transport, waarbij lichte bedrijfswagens een vitale rol spelen.”

NOVE noemt het voorstel op Twitter ‘ondoordacht’. ‘’Hiermee wordt de mogelijkheid om E-fuels en andere hernieuwbare brandstoffen te benutten de pas afgesneden”, aldus de brancheorganisatie. 

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.